logo

Pečená zelenina Briam

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Rada pečiem túto zeleninovú zmes, lebo sa v nej dá skombinovať základná výbava každej letnej debničky. Mojimi favoritmi sú baklažány, cuketa a paradajky, zvyknú sa tiež používať zemiaky a cibuľa. Hlavné je nešetriť na olivovom oleji a dopriať aj štedrú dávku byliniek, len takto bude mať pečená zelenina dokonalú chuť!

Tento veľmi jednoduchý recept je u nás obľúbený preto, že môže byť zakaždým iný, ale vždy veľmi chutný. Pečená zelenina je skvelá ako ľahké jedlo, príloha k mäsu a chutí teplá aj zastudena. Najčastejšie ju robievam v lete, kedy sa u nás zelenina spotrebúva na kvantá. Ale pripravte si ju kedykoľvek počas roka. Jej chuť vás zaručene prenesie do pohodových letných dní.

Pečená zelenina Briam:

  • 2 baklažány
  • 1 stredne veľká cuketa
  • 4-5 ks paradajok
  • 1 cibuľa
  • 2 zemiaky (voliteľné)
  • olivový olej
  • soľ
  • petržlenová vňať, 2 hrste
  • oregáno

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 220°C.
  2. Pokrájame zeleninu – cuketu, baklažány na kúsky, cibuľu, paradajky na „osminky“.
  3. Zmes posolíme, polejeme olivovým olejom, posypeme posekanou petržlenovou vňaťou a premiešame.
  4. Vysypeme na plech a rovnomerne rozprestrieme po celej ploche, aby zelenina tvorila súvislú jednú vrstvu.
  5. Zakryjeme alobalom a pečieme v rúre 30 minút pri 200°C, potom odkryjeme, nastavíme funkciu grilovanie a ešte necháme 15 minút – pravidelne sledujeme a prípadne znížime teplotu, aby sa zelenina nespiekla.
  6. Zeleninu počas pečenia nemiešame, aby sa nerozmiagala.
  7. To najlepšie na záver: môžeme podávať teplé, ako studený šalát, či ako prílohu k mäsu. Ideálne s olivami, fetou, posypané oreganom a ešte prekvapnuté panenským olivovým olejom.

Pre viac zeleninových jedál si pozrite kategóriu Bezmäsité.

Ak vyskúšate pečenú zeleninu podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.
Ela

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.