Rada pečiem túto zeleninovú zmes, lebo sa v nej dá skombinovať základná výbava každej letnej debničky. Mojimi favoritmi sú baklažány, cuketa a paradajky, zvyknú sa tiež používať zemiaky a cibuľa. Hlavné je nešetriť na olivovom oleji a dopriať aj štedrú dávku byliniek, len takto bude mať pečená zelenina dokonalú chuť!
Tento veľmi jednoduchý recept je u nás obľúbený preto, že môže byť zakaždým iný, ale vždy veľmi chutný. Pečená zelenina je skvelá ako ľahké jedlo, príloha k mäsu a chutí teplá aj zastudena. Najčastejšie ju robievam v lete, kedy sa u nás zelenina spotrebúva na kvantá. Ale pripravte si ju kedykoľvek počas roka. Jej chuť vás zaručene prenesie do pohodových letných dní.
Pečená zelenina Briam:
- 2 baklažány
- 1 stredne veľká cuketa
- 4-5 ks paradajok
- 1 cibuľa
- 2 zemiaky (voliteľné)
- olivový olej
- soľ
- petržlenová vňať, 2 hrste
- oregáno
Postup
- Rúru predhrejeme na 220°C.
- Pokrájame zeleninu – cuketu, baklažány na kúsky, cibuľu, paradajky na „osminky“.
- Zmes posolíme, polejeme olivovým olejom, posypeme posekanou petržlenovou vňaťou a premiešame.
- Vysypeme na plech a rovnomerne rozprestrieme po celej ploche, aby zelenina tvorila súvislú jednú vrstvu.
- Zakryjeme alobalom a pečieme v rúre 30 minút pri 200°C, potom odkryjeme, nastavíme funkciu grilovanie a ešte necháme 15 minút – pravidelne sledujeme a prípadne znížime teplotu, aby sa zelenina nespiekla.
- Zeleninu počas pečenia nemiešame, aby sa nerozmiagala.
- To najlepšie na záver: môžeme podávať teplé, ako studený šalát, či ako prílohu k mäsu. Ideálne s olivami, fetou, posypané oreganom a ešte prekvapnuté panenským olivovým olejom.
Pre viac zeleninových jedál si pozrite kategóriu Bezmäsité.
Ak vyskúšate pečenú zeleninu podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.
Ela