Leto so svojou pestrou ponukou ovocia si priam pýta niečo dobré upiecť. Neviem, čo obľubujete vy, ale u mňa je bublanina v top trojke letných dezertov. Nebojte sa experimentovať s múkou a namiesto klasickej pšeničnej vyskúšajte moju verziu zo špaldovej celozrnnej múky. Táto špaldová bublanina je aj pri použití celozrnnej múky vláčna. Ak na celozrnné múky nie ste zvyknutí, môžete polovicu múky nahradiť bielou.
Špaldovú múku rada používam pri príprave cestovín, ale aj pri pečení. Vďaka vyššiemu obsahu lepku sa s cestom výborne pracuje, pričom koláče či pečivo ostanú dlhšie čerstvé. Špaldová múka má vyšší obsah vlákniny, obsahuje vitamíny a minerály, je lepšie stráviteľná a skôr zasýti.
Ako na bublaninu zo špaldovej múky? Dôležité je piecť z čerstvých vajec z voľného chovu a múku preosiať, čím sa správne nadýcha (použiť aj hrubšie pomletú časť). Dobre vyšľahané vajíčka tiež urobia vo výsledku svoju prácu.
Piekla som na klasickom veľkom plechu s rozmermi 40×30 cm.
Špaldová bublanina
Ingrediencie
- 6-7 vajec
- 200 g trstinového cukru
- 300 g špaldovej celozrnnej múky
- pravá vanilka
- kypriaci prášok z vínneho kameňa, 15-18 g
- 1 dcl vody
- 1 dcl roztopeného kokosového oleja
- ovocie – čerstvé, mrazené, 500 g
- štipka soli
Postup
- Žĺtka oddelíme od bielkov, v mise na vyšľaháme žĺtka s cukrom do peny, postupne prilejeme vodu a kokosový olej.
- Bielka ušľaháme so štipkou soli dotuha a pridáme k žĺtkom
- Nakoniec prisypeme múku zmiešanú s kypriacim práškom a len zľahka premiešame.
- Plech vyložíme papierom na pečenie, alebo vymastíme maslom a vysypeme múkou.
- Cesto vylejeme na plech vymastený maslom a vysypaný múkou (alebo vystlaný papierom na pečenie).
- Rovnomerne rozložíme ovocie.
- Pečieme prvých 10 minút na 200°C, potom znížime teplotu na 180°C a pečieme 30 minút, kým sa cesto nezačne oddeľovať od krajov, alebo urobíme skúšku špáradlom.
- Vychladnutý koláč posypeme práškovým cukrom alebo mletými mandľami.
Pre viac letných receptov pozrite sem.
Ak vyskúšate špaldovú bublaninu podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.
Ela
[…] mrazničke sa nám ešte stále náhodne vyskytovali ríbezle, tak som ich použila do bublaniny. Tiež mi napadlo, že urobím rýchly hrnčekový záťah a upečiem ríbezľové muffiny s […]