Keď ma chytá smútok za letom, zavarím si ho do fľaštičiek. Letmý pohľad na poličky v komore ma aj v zime pošteklí hrejivým lúčom a ja už v hlave snovám plány na ďalšiu sezónu.
Ak máte dostatok domáceho cesnaku, vyskúšajte tento pikantný s chilli papričkami, naložený vo víne. Je skutočnou delikatesou! Naložiť môžete samozrejme aj kupovaný, ale ideálne z trhu či priamo od farmára, aby ste mali istotu, že kupujete kvalitný cesnak bez kazov a plesní. Iba takto vám totiž táto lahôdka naozaj vydrží.
Na 5 malých fľaštičiek som použila:
- 5 kusov cesnaku
- 10 chilli papričiek
- 1 červenú papriku
- celé čierne korenie (15 ks)
- bobkový list (5 ks)
- 5 čl olivového oleja
Nálev uvaríme z:
- 1,5 dcl bieleho vína
- 0,75 dcl octu
- 0,75 dcl vody
- 1/2 čl soli
- 30 g kryštálového cukru
Postup:
- Cesnak olúpeme, pričom vyberáme iba pevné celé strúčiky.
- Fľaše aj s viečkami vyumývame v horúcej vode.
- Do každej fľaše vlejeme na dno jednu čajovú lyžičku olivového oleja.
- Postupne ukladáme cesnak, chilli papričky, nakrájanú červenú papriku.
- Medzi to vložíme do každej fľaše jeden bobkový list a guličky čierneho korenia.
- Uvaríme nálev a horúci nalejeme do fliaš.
- Sterilizujeme pri 80°C 15 minút.
Ak vyskúšate nakladaný cesnak podľa môjho receptu, podeľte sa o to na FB Zo srdca do hrnca alebo na Instagrame s hashtagom #zosrdcadohrnca Alebo mi napíšte komentár tu dole :)
Fajne!