logo

Kávový cheesecake s kávovo-karamelovou šľahačkou

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Káva ma sprevádza každý deň, moje ráno začína voňavým espressom a víkendová pohoda sa často nesie v znamení krémového cappuccina. A vychutnať si k šálke kávy aj lahodný kávový dezert, to je pre mňa sladká gurmánska idyla. 

Krémový kávový cheesecake perfektne ladí s kopčekom šľahačky a kávovým karamelom. Príprava vôbec nie je náročná, je však dobré koláč upiecť o deň skôr, aby v chladničke cez noc stuhol. Pred servírovaním tak už len vyšľaháte šľahačku a prelejete karamelom, ktorý máte hotový za pár minút.

Piekla som v okrúhlej forme s priemerom 24 cm.

Kávový cheesecake

  • 170 g maslových sušienok
  • 55 g masla
  • 2 PL trstinového cukru
  • 500 g mascarpone
  • 250 g jemného plnotučného tvarohu
  • 2 PL kyslej smotany
  • 2 vajcia
  • 80 g trstinového cukru
  • 1 espresso

Na ozdobenie:

  • 200 ml smotany na šľahanie
  • 1 PL masla
  • 2 PL cukru
  • 2 PL espressa
  • štipka soli

Postup:

  1. Podrvíme keksy, pridáme cukor a roztopené maslo. Zmiešame a natlačíme do okrúhlej formy na dno a po stranách. Pečieme pri teplote 170°C 6-8 min., kým korpus trochu zhnedne.
  2. Vymiešame mascarpone s tvarohom a cukrom, pridáme vajcia, postupe kyslú smotanu a prilejeme silné kvalitné espresso.
  3. Vylejeme do predpečeného korpusu a pri 150°C pečieme 65-70 min., až je povrch koláča celistvý a nelepí sa.
  4. Koláč necháme vychladnúť a (najlepšie cez noc) zachladíme v chladničke.
  5. Vyšľaháme šľahačku, odložíme do chladničky.
  6. V kastróliku roztopíme 1 PL masla, pridáme 2 PL cukru a za stáleho miešania necháme roztápať. Po chvíli prilejeme trochu espressa, čím sa celá hmota spojí. Stále miešame a ešte 2-3 minúty povaríme, aby sa odparila tekutina, až karamel získa hustejšiu konzistenciu.
  7. Na cheesecake navrstvíme šľahačku, polejeme karamelom a môžeme servírovať.

Ak vyskúšate kávový cheesecake podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.

Ela

One thought on “Kávový cheesecake s kávovo-karamelovou šľahačkou”

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.