Káva ma sprevádza každý deň, moje ráno začína voňavým espressom a víkendová pohoda sa často nesie v znamení krémového cappuccina. A vychutnať si k šálke kávy aj lahodný kávový dezert, to je pre mňa sladká gurmánska idyla.
Krémový kávový cheesecake perfektne ladí s kopčekom šľahačky a kávovým karamelom. Príprava vôbec nie je náročná, je však dobré koláč upiecť o deň skôr, aby v chladničke cez noc stuhol. Pred servírovaním tak už len vyšľaháte šľahačku a prelejete karamelom, ktorý máte hotový za pár minút.
Piekla som v okrúhlej forme s priemerom 24 cm.
Kávový cheesecake
- 170 g maslových sušienok
- 55 g masla
- 2 PL trstinového cukru
- 500 g mascarpone
- 250 g jemného plnotučného tvarohu
- 2 PL kyslej smotany
- 2 vajcia
- 80 g trstinového cukru
- 1 espresso
Na ozdobenie:
- 200 ml smotany na šľahanie
- 1 PL masla
- 2 PL cukru
- 2 PL espressa
- štipka soli
Postup:
- Podrvíme keksy, pridáme cukor a roztopené maslo. Zmiešame a natlačíme do okrúhlej formy na dno a po stranách. Pečieme pri teplote 170°C 6-8 min., kým korpus trochu zhnedne.
- Vymiešame mascarpone s tvarohom a cukrom, pridáme vajcia, postupe kyslú smotanu a prilejeme silné kvalitné espresso.
- Vylejeme do predpečeného korpusu a pri 150°C pečieme 65-70 min., až je povrch koláča celistvý a nelepí sa.
- Koláč necháme vychladnúť a (najlepšie cez noc) zachladíme v chladničke.
- Vyšľaháme šľahačku, odložíme do chladničky.
- V kastróliku roztopíme 1 PL masla, pridáme 2 PL cukru a za stáleho miešania necháme roztápať. Po chvíli prilejeme trochu espressa, čím sa celá hmota spojí. Stále miešame a ešte 2-3 minúty povaríme, aby sa odparila tekutina, až karamel získa hustejšiu konzistenciu.
- Na cheesecake navrstvíme šľahačku, polejeme karamelom a môžeme servírovať.
Ak vyskúšate kávový cheesecake podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.
Ela
[…] Pre milovníkov čízkejkov všetkých chutí odporúčam aj cheesecake s lesným ovocím alebo hriešne dobrý kávový cheesecake s karamelovou šľahačkou. […]