logo

Kuracia korma

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Myslím si, že čas strávený v kuchyni by mal byť kombináciou zábavy, umenia a pôžitku. Práve pri varení indických jedál zažívam nadšenie a radosť, ktoré sú o to väčšie, ak ostatným pri stole chutí. Ešte niekoľko rokov dozadu bolo fakt ťažké zohnať základné ázijské koreniny a v regáloch bežných obchodov trónilo len karí korenie, vymyslená slovenská odnož orientálnych koreniacich zmesí. Vďaka väčšiemu dopytu však postupne vznikli kútiky s exotickými potravinami, rozšírili sa špecializované predajne, internetové obchody a dnes už nie je problém uvariť si doma trochu Ázie. Takže ak máte radi exotiku na tanieri, kuracia korma vás dostane! Lebo neviem ako vy, ale mne pestrofarebné karí, voňavý koriander, či oriešková basmati ryža vždy vedia spraviť deň.

Kuracia korma

  • 1 kg vykostených kuracích stehien (horné)
  • 150 ml smotanový biely jogurt
  • 1 ČL kurkumy
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 PL ghee
  • 2 cibule
  • 1 ČL mletého zázvoru
  • 5 cm kúsok celej škorice
  • 5 klinčekov
  • 5 ks kardamónu
  • 1 ČL mletého koriandra
  • 1/2 ČL mletého chilli
  • soľ
  • 1 a 1/2 PL sušeného kokosu
  • 100 ml kokosového mlieka
  • plátky mandlí a lístky koriandra (na servírovanie)

Kuracie stehná nakrájame na väčšie kúsky a naložíme do marinády pripravenej z jogurtu, kurkumy a 1 pretlačeného strúčika cesnaku. Ideálne necháme stáť cez noc, ale ak nemáme čas, tak aspoň kým pripravíme ostatné suroviny na varenie.

Na panvici roztopíme ghee a pridáme cibuľu nakrájanú na plátky. Restujeme do mäkka, pridáme 2 strúčiky pretlačeného cesnaku, všetky koreniny (kardamón a klinčeky trochu popučte plochou noža alebo v mažiari) a soľ, 3 minúty pražíme. Pridáme kuracie mäso, zľahka opečieme a posypeme kokosom. Podlejeme kokosovým mliekom a zakryjeme. Varíme na miernom ohni asi 40 minút, kým je kura uvarené a jemné.

Servírujeme posypané plátkami mandlí, čerstvým koriandrom a k tomu basmati ryža či teplá indická placka. Už sa vám zbiehajú slinky? :-)

Ak vám bude chutiť kuracia korma podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.

Ela

2 thoughts on “Kuracia korma”

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.