Keď som nedávno rozmýšľala, čo dobré a osvedčené upiecť, spomenula som si najprv na zamatovú roládu, ale keďže je dosť krémová, vyhrala ovocná a krehká banánová roláda. Je to nenáročný recept s príjemným a oku lahodiacim výsledkom, možno sa vám hodí ako tip na veľkonočné pečenie a určite vám spríjemní nedeľnú pohodu pri káve. Zaručene jemná a svieža banánová roláda fakt stojí za vyskúšanie.
Banánová roláda
Cesto:
- 5 vajec
- 5 PL trstinového cukru
- 1/2 ČL sódy bikarbóny
- 2 PL kakaa
- 2 PL špaldovej polohrubej múky
Krém:
- 1,5 dcl mlieka
- 1 PL hladkej špaldovej múky
- vanilka
- 1 PL trstinového cukru
- 150 g masla
- 2 banány
- čokoládová poleva
Postup:
- Oddelíme žĺtky od bielok. Bielky vyšľaháme so štipkou soli, keď sú takmer tuhé, pridávame postupne po jednej lyžici cukor a šľaháme celkom dotuha. Na mixéri znížime otáčky na minimum a po jednom vmiešame žĺtky. Nakoniec jemne primiešame múku zmiešanú s kakaom a sódou bikarbónou.
- Klasický plech vystelieme papierom na pečenie a rozotrieme cesto. Pečieme pri 180 st.C 10-12 minút. Po upečení necháme pár minút vychladnúť, opatrne odstránime papier na pečenie a cesto zrolujeme do navlhčenej utierky.
- V mlieku rozmixujeme jedno vajce a lyžicu múky. Uvaríme hustú kašu, do ktorej pridáme cukor a vanilku, necháme vychladnúť. Vychladnutú kašu vymiešame s mäkkým maslom.
- Krém si rozdelíme na dve časti – väčšiu časť natrieme na cesto, uložíme banány a zrolujeme. Zvyšným krémom potrieme zrolovanú roládu a dáme do chladničky dobre zachladiť.
- Čokoládovú polevu robím z horkej čokolády a lyžičky kokosového oleja – roztopiť nad parou a poliať..
Ak vyskúšate banánovú roládu podľa môjho receptu, podeľte sa o to na FB Zo srdca do hrnca alebo na Instagrame s hashtagom #zosrdcadohrnca … a pokojne aj tu v komentároch! :-)
Ela