Ak vám chutila polievka z červenej šošovice, určite vás nadchne aj tento recept. Takáto korenená červená šošovica s kokosovým mliekom sa v Indii volá tiež dhal. Varím ju za posledné dva týždne už asi štvrtýkrát a hoci sa doma tvárim, že optimalizujem recept, pravdou je, že sa jej jednoducho neviem dojesť. Postačí vám k nej trochu basmati ryže alebo domáca placka.
Ak vám zachutí, pokojne si ju pripravte zakaždým inak. Čo tak ju obohatiť o zeleninu – opečené kúsky tekvice či mrkvy sa hodia skvele. Aby vás viac zasýtila, môžete pridať aj tofu.
Suroviny:
- 200 g červenej šošovice
- 1/2 plechovky drvených paradajok (alebo 2-3 čerstvé oblanšírované)
- 200 ml kokosového mlieka
- 1 cibuľa
- kokosový olej
- 1 ČL rímskej rasce
- 1 ČL kurkumy
- 1 ČL mletého koriandra
- chilli podľa chuti
- soľ
Na panvici roztopíme kokosový olej a speníme pokrájanú cibuľu. Pridáme korenie a minútku opečieme. Pridáme paradajky, krátko zahrejeme a vsypeme šošovicu. Zalejeme kokosovým mliekom a privedieme do varu. Na miernom ohni varíme cca 20 minút, ak šošovica príliš hustne, podlejeme ešte vodou alebo kokosovým mliekom. Nakoniec posolíme, soli netreba veľa, lebo korenie spraví výraznú chuť.
Ak vyskúšate červenú šošovicu s kokosovým mliekom podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.
Ela
Suhlasim, tiez sa neviem dojest :-) Uz si ju varim aj ako verziu hustejsia polievka :-)
a najlepsia je posypana cerstvym koriandrom ;-)
mňam!
Varila som ako polievku, lebo mam partnera po operacii v ustach a fakt vyborna! vdaka.
Tak to sa velmi tesim ze chutila Radi! :)
Vynikajúce!
Je vynikajúca, dcere varím pravidelne :)
ďakujem , teším sa!
To bola dorotka!
ďakujem za spätnú väzbu Veronika :)
Vynikajúce :) ďakujem za skvelý recept :)
vďaka za vyskúšanie :)