logo

Červená šošovica s kokosovým mliekom

miska jedlo červená šošovica dhal

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Ak vám chutila polievka z červenej šošovice, určite vás nadchne aj tento recept. Takáto korenená červená šošovica s kokosovým mliekom sa v Indii volá tiež dhal. Varím ju za posledné dva týždne už asi štvrtýkrát a hoci sa doma tvárim, že optimalizujem recept, pravdou je, že sa jej jednoducho neviem dojesť. Postačí vám k nej trochu basmati ryže alebo domáca placka.

Ak vám zachutí, pokojne si ju pripravte zakaždým inak. Čo tak ju obohatiť o zeleninu – opečené kúsky tekvice či mrkvy sa hodia skvele. Aby vás viac zasýtila, môžete pridať aj tofu.

Suroviny:

  • 200 g červenej šošovice
  • 1/2 plechovky drvených paradajok (alebo 2-3 čerstvé oblanšírované)
  • 200 ml kokosového mlieka
  • 1 cibuľa
  • kokosový olej
  • 1 ČL rímskej rasce
  • 1 ČL kurkumy
  • 1 ČL mletého koriandra
  • chilli podľa chuti
  • soľ

Na panvici roztopíme kokosový olej a speníme pokrájanú cibuľu. Pridáme korenie a minútku opečieme. Pridáme paradajky, krátko zahrejeme a vsypeme šošovicu. Zalejeme kokosovým mliekom a privedieme do varu. Na miernom ohni varíme cca 20 minút, ak šošovica príliš hustne, podlejeme ešte vodou alebo kokosovým mliekom. Nakoniec posolíme, soli netreba veľa, lebo korenie spraví výraznú chuť.

Keď pripravujem indické menu, zvykne spestriť stôl aj červená šošovica s kokosovým mliekom. Tu sme mali tandoori krídla, kuraciu tikka masala, šošovicu a jasmínovú ryžu.

Ak vyskúšate červenú šošovicu s kokosovým mliekom podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.

Ela

12 thoughts on “Červená šošovica s kokosovým mliekom”

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.