Pred pár rokmi som mala dobrý zdroj na úžasný domáci tvaroh, ktorý bol taký krémový a chuťovo plný, že sa ho skrátka nedalo dojesť. Vždy, keď som si ho priniesla domov, dal sa vyjedať len tak samostatne, posypaný cukrom a škoricou, či naslano a občas som z neho niečo upiekla. Škoda, že domáci sa už kráv museli vzdať, mne však ostal recept na nadýchaný tvarohový nákyp, ktorý som z tohto plnotučného tvarohu piekla. Ide o kombináciu nákypu, koláča a dezertu, proste multifunkčná tvarohová záležitosť, ktorou zabijete všetky mlsné jednou ranou.
Schválne zdôrazňujem, že tento tvarohový nákyp je jemný a nadýchaný ako obláčik, takže napriek tomu, že je „samý tvaroh“, nejde o tvarohový koláč typu cheesecake. Ľahký je aj osobitným vyšľahaním bielkov, pridaním smotany, pričom základom je poctivý plnotučný tvaroh a na ozdobu sa dajú využiť kompótové zásoby zo špajze – najradšej mám slivky, hodia sa aj marhule či višne…
Nadýchaný tvarohový nákyp
Ingrediencie
- 750 g plnotučného tvarohu (môže byť z hrudkovitý aj hladký)
- 3 vajcia
- 150 g trstinového cukru
- 150 ml smotany na šľahanie
- 3 PL múky (napr. špaldovú, alebo pohánkovú)
- štipka vanilky
- trochu masla a škorice
- slivky
- maslo na vymastenie + trochu hrubej múky
TIP: do cesta a na vysypanie použite bezlepkovú múku a nákyp si tak dajú aj celiatici.
Postup
- Žĺtky vymiešame s cukrom, pridáme tvaroh, smotanu a vanilku, nakoniec prisypeme aj múku, dobre premiešame.
- Bielka vymiešame so štipkou soli a zľahka pridáme k tvarohu.
- Okrúhlu formu (Ø24 cm) alebo menší plech vymastíme maslom, vysypeme trochou hrubej múky a vylejeme zmes.
- Navrch poukladáme polovice sliviek, môžeme posypať škoricou a pridať pár plátkov masla.
- Pečieme pri teplote 170 st. C 35-40 minút. (Ku koncu pečenia sledujeme, aby nevykypel, ale ak sa aj dvihne, po vychladnutí sa usadí. )
- Necháme dobre vychladnúť a podávame.
Ak vyskúšate tvarohový nákyp podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.
Ela
Jednoducho mnam… Manžel povedal, ze ak by sa „ňehaňbil“ zjedol by celý plech ďakujeme za inšpiráciu
:D Ahoj Mária, to je najlepšia recenzia! ďakujem za vyskúšanie :) Ela
Perfektny zdravy osviezujuci kolac …. robim ho uz 3x a vzdy sa po nom zaprasi Dnes s cucoriedkami, ribezlami a marhulami. Opat vysiel uzasne!
ďakujem za komentár Milka, som rada že chutí :)
Super recept, robila som s čerstvými slivkami a zaprášilo sa po ňom. Lahodný a nadychany ako oblačik
som rada že chutilo Baška! :)