Torta tenerina, teda mäkkučká torta je talianský recept z mesta Ferrara, ktorý bol vytvorený pre kráľovnú Elenu Černohorskú, manželku talianského kráľa Viktora Emanuela III. Má rýchlu a nenáročnú prípravu a po upečení si ju hneď môžete vychutnať. Kombinácia čokolády a čerstvého ovocia v tomto dezerte perfektne ladí a keďže dobrých koláčov nie je nikdy dosť, môže čokoládová torta s jahodovým coulis aj vám spríjemniť tieto slnečné dni.
Tortu som piekla v tortovej forme s priemerom 24 cm.
Čokoládová torta Tenerina
Ingrediencie:
- 150 g horkej čokolády (70%)
- 100 g trstinového cukru
- 150 g masla
- 5 vajec
- 1 PL múky (použila som tapiokovú)
Na coulis:
- 250 g zrelých jahôd
- 2 PL medu
- trochu citrónovej šťavy
Postup:
- Nad parou roztopíme čokoládu. Pridáme maslo, necháme rozpustiť a zložíme z pary.
- Cukor vymiešame so žĺtkami a pridáme do čokoládovej zmesi, zľahka vmiešame lyžicu múky.
- Osobitne vyšľaháme bielky a opatrne vmiešame do zmesi.
- Vylejeme do maslom vymastenej okrúhlej formy s priemerom 24 cm.
- Pečieme najprv 15 minút na 180 st.C, potom znížime teplotu na 160 st.C a pečieme ďalších 15 minút.
- Jahody umyjeme, očistíme od stopiek a nakrájame. V mixéri vymixujeme do hladka, pridáme med, citrónovú šťavu podľa chuti a ešte chvíľu vymiešame.
Ak vyskúšate čokoládovú tortu Tenerinu podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.
Ela
[…] Tenerina – čokoládová torta s jahodovým coulis zobrazený najskôr Zo srdca do […]
[…] Pre väčší efekt prelejte Pavlovu aj ovocným coulis – postup nájdete v mojom recepte tu. […]