logo

Slivková torta

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Chápem, možno je trochu odvážne nazvať slivkový koláč pečený v okrúhlej forme slivková torta, ale mám na to hneď niekoľko dobrých dôvodov. Recept som už s týmto názvom dostala od kamarátky, tak som si predsa nemohla dovoliť len tak ho premenovať. Okrem toho najlepšie chutí práve v okrúhlom tvare a ak zjete jeden statočný kúsok, máte akurát dosť. Proste rodená slivková torta! :) Hmm, a ešte by som vás chcela upozorniť, že je veľmi lahodná, jemná a zároveň šťavnatá vďaka mise sliviek, ktorá sem ide a mňa si teda získala hneď.

Piekla som v tortovej forme s priemerom 26 cm, môže byť aj trochu väčšia.

Kombinovala som pohánkovú a celozrnnú špaldovú múku, môžete však použiť aj mix špaldovej celozrnnej a bielej v prospech tej celozrnnej.

Slivky som nakrájala na štvrtky, nabudúce dám len polovice, aby bolo menej roboty :)

Potrebujeme:

  • 750 g sliviek
  • 2 vajcia
  • 100 g masla
  • 125 g trstinového cukru
  • 125 ml mlieka
  • štipka vanilky
  • citrónová kôra
  • štipka soli
  • 200 g špaldovej celozrnnej múky
  • 50 g pohánkovej múky
  • 1/2 balenia prášku do pečiva (vínny kameň)
  • maslo na vymastenie formy

Postup:

Slivky umyjeme a vykôstkujeme. Maslo s cukrom vymiešame do penista, pridáme vajcia, postupne mlieko, vanilku, citrónovú kôru, štipku soli a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Cesto vylejeme do vymastenej formy. Navrch husto uložíme slivky. Pečieme prvých 10 minút pri 200 st. C, potom znížime na 180st.C a dopečieme ďalších 30-35 minút.

Ak vyskúšate slivkovú tortu podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.

Ela

3 thoughts on “Slivková torta”

  1. Vyyyyborny kolacik, mnaaam. Aj napriek celozrnnej muke pomerne jemny, a kto ma rad slivky, nech urcite vyskusa. Odporucam, jednoduchy na pripravu, takze parada Chutovo naozaj prekvapi.

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.