Najradšej mám recepty, ktoré vzniknú náhodou a bez veľkého plánovania. Na začiatku tohto koláča bol tvaroh v mrazničke, veľa horkej čokolády, dve hrste zvyšných ovsených vločiek a kuchyňa hore nohami kvôli veľkému upratovaniu. Tak som to všetko musela uložiť – a najlepšie hneď do rúry :) Asi sa nemusím ani priznávať, že cheesecakes sú moja slabosť, zo všetkých koláčov tu majú prvé miesto. No ale ako inak, keď sa dajú rôzne kombinovať a hodia sa na každú príležitosť. Tento čokoládový cheesecake chutí ako termix v koláči a najlepšie urobíte, ak vydržíte do ďalšieho dňa a necháte ho po upečení cez noc odpočívať v chladničke.
Na čokoládový cheesecake potrebujeme:
- 120 g ovsených vločiek
- 80 g podrvených orechov
- 70 g masla
- 2 PL trstinového cukru
- 1 PL kakaa
- 700 g tučného tvarohu
- 500 g mascarpone
- 300 g 70% čokolády
- 100 g trstinového cukru
- 200 g kyslej smotany
- 3 vajcia
Postup:
Ovsené vločky rozmixujeme najemno, podrvíme orechy, pridáme 2 lyžice cukru a roztopené maslo. Zmiešame a vystelieme formu s priemerom 26 cm. Dáme predpiecť do rúry na 170 st.C 6-8 minút. Medzitým si pripravíme náplň. Tvaroh som mala domáci, hrudkovitý, tak som ho tyčovým mixérom rozmixovala najemno. Zmiešame ho s mascarpone, postupne pridáme vajíčka, cukor a kyslú smotanu. Čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli a pomaly vlejeme do tvarohovej zmesi. Vylejeme na predpečený korpus, teplotu znížime na 150 st.C a pečieme 60-70 minút, kým je povrch koláča pevný na dotyk. Necháme dobre vychladiť, ideálne cez noc v chladničke.