Keď som nedávno piekla krehké tekvicové taštičky, zvýšilo mi trochu cesta. Lepšie povedané, došiel mi slivkový lekvár a dobrovoľne sa priznávam, že som za to niesla plnú zodpovednosť. Bol to totiž odležaný, niekoľkoročný slivkový lekvár, taký hustý, krémový a lahodný, že som ho pri pečení len tak vyjedala lyžicou z fľaše, kým mi teda došlo, že niektoré tekvicové taštičky plnené lekvárom budú bez lekváru. Ale keďže som už veľká, neplačem nad rozliatym mliekom ani vyjedeným lekvárom, a tak som zo zvyšku cesta spravila veľmi chutné chrumkavé slané tekvicové tyčinky a vy ich určite vyskúšajte tiež!
Na slané tekvicové tyčinky potrebujeme:
- 100 g tekvice hokkaido
- 100 g masla
- 160 g špaldovej hladkej múky
- 1/3 balenia prášku do pečiva
- 1 ČL soli
- na posypanie: hrubozrná morská soľ a ľanové semiačka
- 1 žĺtko na potretie
Tekvicu postrúhame, zmiešame s maslom, múkou, práškom do pečiva a soľou. Uhnetieme pružné cesto, ktoré necháme 20 minút postáť v chladničke. Rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 3-4 mm a nakrájame na pásiky. Poukladáme na plech, potrieme žĺtkom a posypeme soľou a semiačkami. Prstami môžete semiačka so soľou do cesta ešte jemne vtlačiť, aby po upečení nepadali. Pečieme pri 180 st.C asi 12-14 minút. Po vychladnutí chrumkáme len tak samostatne alebo s nejakým dobrým dipom.
Ak vyskúšate slané tekvicové tyčinky podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.
Ela
[…] Slané tekvicové tyčinky […]
[…] Slané tekvicové tyčinky […]
Keď ich pečiem, vždy robím minimálne trojitú dávku a majú veľký úspech. V jednoduchosti je krása…tak by som to zhrnula. Ja akurát namiesto soli a semiačkov na nich sypem jemne nastrúhaný parmezán.
Tak to sa teším, Zuzi :)