Toto bol pre mňa ďalší level v kváskovom pečení, keďže už rok pečiem kváskový chlieb. Chutí celej rodine, niektorí si ho už pečú sami a nedávno som dostala požiadavku, či by som upiekla aj kváskové bagety. Ale také tie biele, nadýchané. No z celozrnného ražného kvásku asi ťažko, tak som hneď písala Lenke zo Zdravé pečenie, u ktorej som bola na kurze pečenia kváskového chleba. Lenka mi poradila, aby som ražný kvások prerobila na špaldový, dala zopár dobrých rád a bagety sa na prvýkrát podarili. Recept som po niekoľkých pečeniach ešte vyladila a tak ho ponúkam aj pre vás.
Upiecť biele kváskové bagety mi najprv pripadalo ako náročná misia, tak to rozpisujem podrobnejšie, ak ste tiež začiatočníci ako ja a takéto bagety z kvásku pečiete prvýkrát.
Na začiatku som prerábala ražný kvások na špaldový, teda prvýkrát chutila takáto bageta skôr ako chlebová. Keď som už prerobený kvások dokrmovala pravidelne iba bielou špaldovou múkou, bageta sa začala viac podobať na klasickú bagetu. Nemá úplne páperovú štruktúru, chuťovo je však úplne geniálna. Je to však stále biele pečivo, nepečiem ho teda tak pravidelne ako celozrnný kváskový chlieb.
Na začiatok potrebujete kvások:
Ak máte špaldový alebo ražný kvások, prejdite rovno na aktiváciu kvásku. Ak nemáte žiadny kvások a chcete piecť kváskové bagety, potrebujete viac času. Treba si totiž vyrobiť špaldový zo špaldovej múky, a to trvá niekoľko dní. Vygooglite si založenie kvásku, postup nájdete na internete.
Aktivácia kvásku:
Večer pred pečením zmiešať odložený kvások z chladničky (špaldový alebo ražný) zo 150 g bielej hladkej špaldovej múky + 100 ml vody, nechať v miske pri izbovej teplote prikryté. Z tohto kvásku si na druhý deň odložíme na ďalšie pečenie 2 PL a budeme ho prikrmovať už len bielou špaldovou múkou.
Kvások máme aktivovaný, ideme piecť!
Recept na kváskové bagety:
- 250 g aktivovaného špaldového kvásku
- 350 g bielej špaldovej múky (použila som 150 g hladkej a 200 g polohrubej)
- 180 ml vody
- 12-14 g soli
- Odložíme si 2 PL kvásku na ďalšie pečenie.
- V mise zmiešame 250 g aktivovaného špaldového kvásku so špaldovou múkou, vodou a soľou. Rukami alebo mixérom zahnetieme pružné elastické cesto, malo by sa oddeľovať a veľmi nelepiť.
- Necháme kysnúť pri izbovej teplote cca 2 hodiny, počas kysnutia raz preložíme.
- Prenesieme na pomúčenú dosku a rozdelíme na dve časti. Už nevaľkáme, len prstami roztiahneme každé cesto do tvaru obĺžnika.
- Zľahka zrolujeme do valčeka – bagety a prenesieme na plech s papierom na pečenie. Necháme podkysnúť ešte 1 hodinu.
- Rúru rozohrejeme na 230 st.C. Bagety zhora narežeme na viacerých miestach. Pečieme prvých 10 minút na 230 st., potom teplotu znížime na 200 st. C a pečieme ešte 15-20 minút dozlata. Necháme vychladnúť na mriežke.
Ak pečiete zo špaldového kvásku každý týždeň, tým ho vlastne prikrmujete. Ak menej často, raz za týždeň treba kvások v chladničke dokŕmiť pridaním lyžičky hladkej špaldovej múky a rovnakého množstva vody, premiešať a odložiť.
[…] O špaldovom kvásku som písala v recepte na kváskové bagety, ak s ním nemáte skúsenosť, pozrite tu. […]
Vcera som prvýkrat, skúsila tento recept, a konečne mám mäkké bagety
Ďakujem!
Lenka to mám radosť že vyšli podľa predstáv :)