Keď sa u nás pripravuje omáčka Bolognese, je to pre mňa vždy malý sviatok. Varí sa trochu dlhšie ako bežné omáčky k cestovinám, ale celý proces krájania, praženia, dusenia, prepájanie jednotlivých vôní, ktoré sa miešajú v širokom hrnci, mi pripadá ako také čarovanie v kuchyni. A hoci ragù alla Bolognese nevarím často, o to viac si užívam prípravu a uvarím rovno plný hrniec, aby sme mali omáčku aj do zásoby. Ak aj u vás ostane, dajte zamraziť a máte rýchlu večeru kedykoľvek poruke, stačí už len odvariť cestoviny.
Mimochodom, cestoviny. Asi najlepšie vynikne omáčka Bolognese na plochých širokých rezancoch – tagliatelle, alebo v obľúbenej zapečenej verzii ako lasagne.
Omáčka Bolognese /pre 4-6 osôb/
- 750 g mletého hovädzieho mäsa
- 2 veľké cibule
- 2 mrkvy
- 2 stonky stopkatého zeleru
- 2 strúčiky cesnaku (nemusí byť)
- 1 konzerva paradajok (alebo oblanšírovať čerstvé)
- 2 dcl vína (biele alebo červené)
- čierne korenie
- soľ
- muškátový oriešok
- olivový olej
Postup:
V širšom hrnci na olivovom oleji opražíme cibuľu. Pridáme nakrájanú mrkvu, zelerové stonky, pretlačený cesnak a podusíme, kým zelenina zmäkne. Pridáme čierne korenie a trošku nastrúhaného muškátového orieška, potom mleté hovädzie mäso, ktoré pražíme za občasného miešania aspoň 15 min. Prilejeme červené víno a necháme odpariť, miešame. Dusíme ďalších aspoň 20 minút. Keď je mäso takmer hotové, pridáme paradajky, povaríme. Dosolíme podľa chuti. Celý proces má byť pomalý, neponáhľajte sa a dobre opečte zeleninu a mäso, víno nechajte odpariť pozvoľna, nech sa všetko pekne prepojí. Môže to pokojne trvať aj vyše hodiny, v chuti to oceníte. :)
Ak vyskúšate omáčku Bolognese podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch dole :)
Ela
[…] recept tu […]