Minule som pripravila domácu sezamovú pastu tahini a z troch hrnčekov sézamových semiačok som dostala až štyri fľaštičky tahini. Tak ho používam do hummusu – cícerovej nátierky, ktorú máme teraz pomerne často. Ak máte ďalšie tipy, čo s tahini pastou, budem vďačná:) K hummusu to chcelo ešte niečo chrumkavé a tak dom dal jednoduchý šalát zo surovej zeleniny. Mne táto kombinácia veľmi sadla a možno vás tiež nadchne ako nápad na rýchly obed, ktorý si môžete zobrať aj so sebou.
Ak si tiež všetko radi pripravíte doma, dole nájdete aj recept na domácu sezamovú pastu tahini.
Na šalát zo surovej zeleniny pre 2 osoby (alebo jednu veľmi hladnú osobu :D ) potrebujeme:
- 1 cvikla
- 1 kvaka
- 1 okrúhla biela redkvička
- 1 PL ryžového octu
- 1 PL olivového oleja
- 1 PL pomletých ľanových semiačok
- soľ, korenie
Zeleninu postrúhame, dochutíme olejom, octom, soľou a korením, dobre premiešame a podávame, môžeme nechať aj chvíľu postáť. Šalát odporúčam podávať preliaty trochou kefíru.
Hummus:
- 400 g uvareného cíceru
- 5-8 PL olivového oleja
- 2 PL sezamovej pasty tahini
- šťava z 1 citróna
- trochu soli
Všetky suroviny dáme dokopy a stolovým alebo ponorným mixérom vymixujeme dohladka. Podľa chuti pridáme soľ či trochu oleja. Servírovala som so šalátom a domácim kváskovým chlebom.
Recept na tahini pastu nájdete vo videu.
Domáca tahini pasta vás vyjde lacnejšie a máte hneď niekoľko fľaštičiek, takže môžete rozdať aj ďalej.
Ak vyskúšate tento šalát zo surovej zeleniny a hummus, podeľte sa o to v komentároch.
Ela