Ako vyzerajú vaše raňajky? U mňa sa chute striedajú s ročnými obdobiami aj s náladou. Občas vajíčka, ovsená kaša, či kváskový chlieb a v posledných dňoch mi najviac chutí domáca granola. Môžem si namixovať svoje obľúbené sušené ovocie a orechy, pridám voňavú škoricu, vanilku a pohodové raňajky sú na svete :) Moja finta chrumkavej granoly je v tom, že pridávam aj trochu pohánkových vločiek, ktoré sú už samo o sebe dosť „křupavé“ a zapečením sa ich chuť ešte zintenzívni. Na osladenie je pre mňa ideálny javorový sirup, ktorý celú masu spolu s kokosovým olejom a mandľovým maslom lepšie spojí. Orechy a sušené ovocie pridávam až do zapečenej zmesi.
Ak by sa vám predsa len nechcelo zapekať, môžete si pripraviť aj tento rýchly raňajkový mix alebo sa inšpirujte ďalšími raňajkovými receptami.
Domáca granola:
- 2 a 1/2 hrnčeka ovsených vločiek
- 1/2 hrnčeka pohánkových vločiek
- 1/2 hrnčeka strúhaného kokosu
- 6 PL roztopeného kokosového oleja
- 3 PL javorového sirupu dmBio (alebo 2 lyžice medu)
- 2 PL mandľového masla
- 2 ČL mletej škorice
- 1/2 KL bourbonskej vanilky
- 1/2 hrnčeka orechov
- 2 hrste sušeného ovocia
- alebo hrsť horkej čokolády nakrájanej na kúsky
- 1 zrelý banán
Banán popučíme, zmiešame s kokosovým olejom, orieškovým maslom a javorovým sirupom. Všetky suroviny okrem orechov a sušeného ovocia dáme do misy a dobre premiešame. Vysypeme na plech a zapečieme pri teplote 160 st.C asi 20-30 minút. Počas pečenia môžeme vločky raz premiešať. Upečenú granolu necháme vychladnúť, zmiešame s orechami a sušeným ovocím a presypeme do fliaš. Z tohto množstva vyjdu cca dve 7dcl fľaše. Skladujeme na tmavom a suchom mieste.
Ak vyskúšate domácu granolu podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.
Ela
Dá sa skladovať? Ako dlho vydrží.
Vďaka
áno dá sa skladovať, mne vydrží aj 2 mesiace :)
Granola je fantastická, ďakujem za recept.
Ďakujem Janka za spätnú väzbu :)
vynikajúca :) ja som nahradila mandľové maslo za pistáciové od infinuty a je rovnako výborná ak nie lepšia! Ďakujem za recept