Na obľúbenom debničkovaní s dovozom čerstvej zeleniny a ovocia fičíme aj u nás doma. Akurát, že debničky plné lokálnych plodov nemusím objednávať cez internet, pošlú mi ich s radosťou rodičia. Ich veľká záhrada je od jari do jesene plná samých dobrôt a ja vždy podľa sezóny plánujem, čo skvelé môžem navariť a napiecť. Takto ma naposledy zlákala kombinácia čerstvých vňatí, voňavých paradajok a mladej cibule, už len to niekam naplniť… a tak mám pre vás recept na skvelé zapečené plnené baklažány. Je to veľká dobrota, navyše ľahká a zdravá, čo v týchto letných mesiacoch ocenia nielen dámy ;-)
A ak by ste chceli viac takejto zdravej inšpirácie, nájdete ju nielen u mňa na blogu, ale aj v novej chutnej knihe Z fitka do kuchyne špeciál II. Vyšla len nedávno a je nabitá jedlami na všetky príležitosti, ako aj radami od fitness trénerov. Má ju na svedomí šikovný tím ľudí z portálu Fitshaker, kde si nielen dobre zacvičíte, ale sa aj skvelo najete bez výčitiek svedomia.
V knižke nájdete kopec podnetných receptov od raňajok na všetky spôsoby, snacky, cez polievky ako od mamky, mäsové aj vege inšpirácie a čo sa mi veľmi páči, aj zdravé jedlá na špeci príležitosti. Keďže kváskujem už vyše roka, ráta sa mi, že pri recepte na pečivá je vždy uvedený aj variant s kváskom. Celá kniha je popretkávaná prudko jedlými fotkami, takže slintáte už pri jej listovaní. Oceňujem špirálovú väzbu, vďaka ktorej sa vám táto fit kuchárka pri varení nezatvorí, keď práve potrebujete nahliadnuť do receptu.
O jednu takú knihu budeme súťažiť pod receptom! A keďže máme podobnú filozofiu, toto je zdravá a rýchla chuťovka odo mňa:
Zapečené plnené baklažány
- 2 baklažány
- 3-4 paradajky
- hrsť petržlenovej vňate
- 1 ČL sušeného oregana
- hrsť sušených hrozienok
- 1/2 KL škorice
- 1 šalotka
- cesnak
- olivový olej
Marináda:
- soľ
- olivový olej
- citrónová šťava z 1/2 citróna
- 1 ČL javorového sirupu
Baklažány rozkrojíme pozdĺžne na polovice, popicháme vidličkou, polejeme oliváčom a dáme zapiecť do rúry na 10 minút. Vyškrabeme dužinu, aby nám ostali celé lodičky. Medzitým oblanšírujeme paradajky (narežeme ich do kríža, zalejeme vriacou vodou, po 10 minútach vodu zlejeme, ponoríme na chvíľu do studenej vody a potom už len ošúpeme).
Na olivovom oleji dozlatista opečieme plátky cesnaku a vyberieme bokom (ak máte cesnak veľmi radi, môžete ho pridať aj rozpučený po cibuľke a nevyberať). Šalotku opražíme, pridáme paradajky a dužinu z baklažána nakrájané na kocky, oregano, petržlenovú vňať a hrozienka. Touto zmesou naplníme baklažány a zalejeme marinádou. Pečieme asi 20-25 minút, môžeme podávať teplé, aj vychladené. Dobrú chuť!
Ak sa vám páči tento recept a chceli by ste získať novú knihu Z fitka do kuchyne špeciál II, stačí ak mi napíšete do komentárov tu alebo na FB, ktoré letné jedlo nesmie chýbať u vás na stole.
Súťažime do pondelka 17.7., kedy vyberiem jedného z vás, ktorému pošlem túto krásnu knihu :)
Vcera som skusala toto, opat musim pochvalit, super lahky a chutny receptik, dakujem :)
jeeej Lenka, ďakujem pekne za spätnú väzbu!
takéto veggie jedlá nemusia chutiť každému, preto som rada, že sa ti recept páčil :)