Je pár dní pred Veľkou nocou a ja som v hlave rekapitulovala, čo všetko chcem na Veľkú noc pripraviť. Bude to klasika v podobe šunky, hrudky, domáceho šalátu a chystám sa upiecť aj biely koláč. Vedela som, že nestíham pripraviť nové recepty na blog, ale spomenula som si na tieto venčeky s krémom zo slaného karamelu, nedávno som vám ich ukázala na Instagrame. Myslím, že sú dostatočne slávnostné, aby ste nimi očarili šibačov, ale pritom na prípravu nie sú náročné.
Inšpirovali ma baby z knihy Príbehy z kuchyne 2, podľa ktorej som urobila jednoduché odpaľované cesto a na krém som vymiešala len tri ingrediencie – šľahačku, mascarpone a slaný karamel. Že nemáte slaný karamel v chladničke? Recept naňho nájdete celkom dole, môžete si ho pripraviť v predstihu. Venčeky tiež môžete upiecť dopredu a potom už len stačí rozkrojiť a naplniť krémom. Že aké ľahké? Nemáte za čo :)))
Odpaľované cesto na venčeky:
- 240 ml vody
- 120 g masla
- štipka soli
- 140 g hladkej múky
- 3-4 vajíčka (podľa veľkosti)
Na krém:
- 250 ml smotany na šľahanie
- 250 g mascarpone
- 3 lyžice slaného karamelu* (resp. podľa chuti)
V hrnci dáme variť vodu s maslom a štipkou soli. Keď zovrie, prisypeme múku a premiešame. Z cesta vznikne guľôčka, ktorú 2-3 minúty prevaľujeme v hrnci na miernom ohni. Preložíme do misky a necháme vychladnúť. Do vlažného cesta vmiešame po jednom vajce. Naplníme cukrárske vrecko a na plech vystlaný papierom na pečenie kreslíme krúžky (asi 4 cm). Cesto sa pečením trochu nafúkne. Pečieme v dobre vyhriatej rúre najprv na 220 st. C 10 minút, potom na 180 st. C 15 minút.
Na krém vyšľaháme šľahačku dotuha. Mascarpone vymiešame so slaným karamelom a opatrne vmiešame vyšľahanú šľahačku. Venčeky pozdĺžne prekrojíme a cukrárskou špičkou naplníme krémom. Môžeme posypať práškovým cukrom alebo pofŕkať čokoládou.
* Slaný karamel
- 150 g kryštálového cukru
- 50 g masla
- 100 ml smotany na šľahanie
- 1 ČL soli
Cukor roztopíme v hrnci na miernom ohni na karamel. Pridáme kocku masla, premiešame, varíme 2 minúty. Postupne prilejeme smotanu za stáleho miešania. Odstavíme z ohňa. Pridáme 1 ČL soli a prelejeme do širšej fľaše. Necháme vychladnúť. Použijeme do krému, na koláč ako polevu, na palacinky,… /Skladujeme v chladničke, vydrží cca 2 týždne. /
Páčil sa vám recept? Podeľte sa o skúsenosť v komentári dole :)
A nezabudnite použiť hashtag #zosrdcadohrnca aby som vás našla aj na Instagrame!
Varovanie! Tieto venčeky pečte iba ak ste pripravení na získanú závislosť na ich skvelej chuti!
:D vďaka za varovanie, verím, že sa všetci podľa toho zariadia :))