Na bulgur som sa dlho odhodlávala. Škoda, že som už skôr neprišla na to, aký je variabilný a chutný. V kombinácii so zeleninou a údeným syrom som ho raz ochutnala v reštaurácii SĽUK v Rusovciach a odvtedy ho robím doma často. Najlepšie na ňom je to, že ho netreba ani variť. Stačí zaliať horúcou vodou a o polhodinu je hotový. Takto pripravený bulgur potom zamiešam s pripravenou zeleninou. Raz je to mrkva s karfiolom a brokolicou, inokedy cuketa, paprika, cibuľa,… dá sa použiť všeličo, niekedy pridám aj cícer, či šošovicu. Môžete doplniť syrom a máte pekne vyskladané sýte a výživné jedlo. Ak ste zeleninový bulgur ešte neskúšali, dajte mu šancu, chutí aj môjmu guľášovému manželovi :)
Zeleninový bulgur s údeným syrom pre 2 osoby
- 1/2 šálky bulguru
- 3/4 šálky vody
- 1 menšia cuketa
- 1/2 červenej mäsitej papriky
- 1 šalotka
- oregano a bazalka
- 100 g údeného syra (oštiepok)
Bulgur je celozrnná pšenica, ktorá sa predvarí a potom naláme, takto je ľahšie stráviteľná.
Pripravuje sa vo vode v pomere 1 : 1,5 (bulgur : voda) a dá sa pripraviť dvoma spôsobmi:
- Zalejeme horúcou vodou, osolíme a necháme postáť 30 minút.
- Ak máme menej času, bulgur vo vode uvaríme na miernom ohni za 10 minút.
Medzitým nakrájame zeleninu na väčšie kúsky, opečieme na olivovom oleji dochrumkava a pridáme trochu oregana a bazalky. Zmiešame s uvareným bulgurom a postrúhame údeným syrom.
A to je všetko, je to fakt rýchle jedlo! :-) Ak vyskúšate tento bulgur podľa môjho receptu, podeľte sa o to na FB Zo srdca do hrnca alebo na Instagrame s hashtagom #zosrdcadohrnca … a pokojne aj tu v komentároch! :-)
[…] Zeleninový bulgur s údeným syrom […]
Ďakujem Elka, výborný recept, jednoduchý a rýchly. Chutilo aj chlapcom.
Ahoj Jani, ďakujem ti za komentár. Skvelé, že aj chlapci zjedli :)