Prvá júnová sobota patrila v Považskej Bystrici už tradične skvelému jedlu a drinkom. A keďže som mala možnosť zúčastniť sa skvelej párty plnej dobrôt a príjemnej spoločnosti, chcela by som sa s vami o moje zážitky podeliť.
Big Green Egg alebo zelené vajíčko je keramický gril, ktorého sympatický dizajn som si prvýkrát všimla v otvorenej kuchyni reštaurácie 4sochy v Banskej Štiavnici. A že jeho prednosti nekončia len pri peknom vzhľade, som sa vždy presvedčila pri ochutnávaní jedál v ňom pripravených.
Postupne som zaregistrovala, že tieto originálne grily obľubuje kopec šikovných šéfkuchárov. A v spomínanú prvú júnovú sobotu sa veľa z nich postaralo o náš skvelý gurmánsky zážitok na akcii Big Green Egg Slovensko Festival chutí 2018 v Považskej Bystrici.
V doobedných hodinách sme s mojou rodinkou dorazili do areálu, kde už boli postavené stany a posedenie. Naokolo to rozvoniavalo dobrotami, ktoré sa chystali na grile. Hamburgery, stehienka, krídelká, morské plody, ale aj klobásy, pizza, či štrúdľa, chlieb,… toto všetko nachystali šéfkuchári z vychýrených reštaurácií aj domáci nadšenci grilovania v keramických vajíčkach. Návštevníci prechádzali od stánku k stánku a ochutnávali jedlá, tak sme sa k nim jednoducho pridali :)
Naozaj bolo ťažké vybrať si, čo ochutnať skôr. Vyskúšali sme toho viac, bohužiaľ sme nevládali ochutnať všetko a ťažko povedať, čo bolo lepšie :) Bez preháňania však môžem povedať, že každé jedlo bolo fantasticky upravené, dochutené a výborne skombinované.
Samozrejme mne ako milovníčke ázijskej kuchyne skvelo sadla európsko-ázijská fusion od šéfkuchára Michala Konráda z reštaurácie Fou Zoo. Tá explózia chutí v jemne prepečenom šťavnatom kuracom stehienku s dochuťou limetky, koriandra a wasabi, to bolo fenomenálne. Šéfkuchár Peter Frolo z rezortu Hanuliak zas ponúkal špeciality z pštrosa, na čo sa môj manžel otočila na päte pre ďalší hamburger :D Ja som si však dala naložiť klobásu aj pštrosí steak a skvelo som si pochutila. Mäso z pštrosa mi chutilo trochu ako hovädzina.
V sprievodnom programe sa predstavilo niekoľko známych šéfkuchárov. Spomenuli svoje vychytávky, rovnako sa tak o rady pri príprave jedál podelili aj v samotných stánkoch pri grile. A pán šéfkuchár Jaroslav Ertl neostal nič dlžný svojej pozícii bojovníka proti food waste a všetkých nás vyzval, aby sme zjedli z taniera naozaj všetko :)
Mala som radosť, že ako mama na materskej som konečne medzi ľuďmi a na takom príjemnom podujatí môžem stretnúť podobne gurmánsky naladených ľudí. Veľmi sa teším, že som osobne spoznala Lucku, ktorá stojí za foodblogom Forkassion. Jej nadšenie a zanietenie pre gastronómiu a kulinárstvo je mi veľmi sympatické, valilo sa to z celého jej prejavu. Počas ochutnávania chodov sme sa viackrát stretli medzi stánkami, vymenili si chuťové zážitky a pokračovali v degustácii :)
Zároveň som konečne mala možnosť ochutnať koláčiky od Tatiany Leovej z blogu Foodbloggerka, ktorú možno poznáte aj pod značkou Tánine delikatesy. Robí naozaj fantastické koláčiky, keksy a džemy pre fajnšmekrov.
Okrem degustovania som sa snažila pre vás aj niečo nafotiť. Nuž, bolo to celkom zaujímavé za asistencie môjho desaťmesačného synčeka, ktorého som mala v nosiči. Vystrkoval rúčky za každým jedlom, ktoré som si niesla na tanieri a zladiť funkciu mama – gurmánka – blogerka bolo občas náročné a srandovné zároveň. Za výdatnej pomoci môjho super manžela sme to však dobre zvládli.
Veď aj o tom je život a ja som presvedčená, že deti majú byť od začiatku jeho súčasťou. Preto som veľmi rada, ako príjemne sme strávili deň, že som spoznala zaujímavých ľudí a ochutnala niečo nové. Lebo deň, keď je mama medzi ľuďmi a nemusí variť, sa volá VÝLET :)
Ďakujem Big Green Egg za možnosť zúčastniť sa tohto príjemného podujatia. Dávam jednotku s hviezdičkou za program, chuťové zážitky, organizáciu aj celkovú atmosféru!
P.S.: Pre viac fotiek z akcie mrknite aj sem :)