Recept na zaváraný karfiol mám zo socialistickej knižky „Konzervovanie v domácnosti“. Je jednoduchý, perfektný chuťou a hodí sa k takým tým klasickým drevorubačským jedlám. Len si predstavte pomaly varené koleno, ku ktorému naservírujete trochu chrenu, trochu horčice, zavárané uhorky a tento pikantný karfiol, mne sa už teraz zbiehajú slinky :) A verte mi, že keď ho vyberiete k nedeľnému obedu, len tak sa po ňom zapráši.
Najlepšie sa plní do klasických 7-decových fliaš, prípadne do menších so širokým hrdlom. Karfiol môžete uložiť do fliaš len samotný, alebo s trochou malých cibuliek, čili papričiek, či plátkom kapie. U nás ho chceme jedine štipľavý, takže domáce chilli to istí.
Koľko nálevu potrebujete? Na 3 stredne veľké karfioly som použila polovicu základného množstva nálevu. Najjednoduchšie bude, keď si karfiol uložíte do fliaš a zmeráte si množstvo tekutiny, ktoré vojde do jednej fľaše. Vynásobte si to počtom fliaš a máte orientačne množstvo nálevu, ktoré si máte pripraviť.
Suroviny na zaváraný karfiol:
- karfiol
- cibuľa (ideálne drobná)
- chilli papričky (2-3 ks na jednu fľašu)
Na dno každého pohára uložíme:
- 2-4 ks nového korenia
- 2-4 ks čierneho korenia
- 1 menší bobkový list (alebo úlomok väčšieho)
Nálev:
- 4 litre vody
- 1 liter 8% octu
- 100 g kuchynskej soli
- 350 g cukru
Ako pripravíme zaváraný karfiol:
Karfiol očistíme a nakrájame na väčšie kusy. Obvaríme ho vo vriacej slanej vode 5 minút, trochu zmäkne. Schladíme a nakrájame na menšie kusy, aby sa vošiel do fliaš. Na dno fľaše pridáme bobkový list, čierne a nové korenie. Vložíme karfiol a podľa chuti môžeme pridať aj 2-3 chilli papričky a zopár malých cibuliek, alebo veľkú cibuľu nakrájanú na kolieska. Uvaríme si potrebné množstvo nálevu, zalejeme do fliaš, pevne zatvoríme a sterilizujeme pri 80-85 st. C 20-25 minút. Horúce fľaše otočíme dole dnom, prikryjeme dekou a necháme celkom vychladnúť.
Ak vyskúšate zaváraný karfiol podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch! :-)
Ela
Skvelo skvelý recept. Ja osobne karfiol nepredvaram, mam ho rada trochu chrumkavy.
Ináč chválim aj vlastný nalev a nie bežný nakladam z obchodu.
Palček hore
Jani teším sa že chutil! :) Ela