Posledné týždne sa mi darí mať doma skoro každý deň navarenú polievku. Moje trio paradajková, vývar a zeleninová sa však rýchlo zunovali a tak vymýšľam nové kombinácie. Toto je prekvapivo dobrá a pritom jednoduchá zelerovo-hrachová polievka, ktorá vzišla z toho čo dom dal. Aj u vás je to občas tak, že varí špajza a chladnička? :) Ak máte radi aromatický zeler, poďte do toho. Ja z neho občas robievam aj zelerové hranolky. A to som ho v detstve teda vôbec nemusela. Hm ktovie, možno mi raz zachutí aj držková :)
Polievka je hustá a sýta, dali sme si ju s kváskovým chlebom. Môžete ju podávať aj s krutónmi, či nastrúhaným syrom.
Zelerovo-hrachová polievka
- 1 stredne veľký zeler
- 150 g žltého hrachu
- 1 cibuľa
- 2 zemiaky
- 1 l zeleninového vývaru
- 100 ml smotany
- 1 bobkový list, rasca, biele korenie, majorán, soľ
Cibuľu podusíme na oleji dozlata, pridáme korenie. Vložíme zeler, ktorý 3-4 minúty orestujeme. Zalejeme vývarom, pridáme hrach a zemiaky. Varíme, kým hrach celkom zmäkne, asi 30 minút. Nakoniec vlejeme smotanu. Vyberieme bobkový list a polievku rozmixujeme dohladka. Podávame s opečenými krutónmi alebo čerstvým chlebom.
Môj tip: ak nemáte zeleninový vývar, dajte do polievky 2 mrkvy a petržlen, pridajú chuť. Pred mixovaním môžete mrkvu vybrať.