Hríby, po vychodňarsky ‚kozare‘ sú základom vianočnej polievky, ktorá sa na štedrovečerný stôl podáva na Zemplíne. Je však už pomerne vzácna, keďže aj v rámci tohto regiónu je na vianočných stoloch častejšie kapustnica. Keďže je kyslá kozarová polievka už pre mnohých zabudnutá, či neznáma, chcela by som vám ponúknuť náš rodinný recept. U nás sa varí vždy na ‚Viľiju‘, teda na Štedrý večer a jej základom sú sušené huby a šťava z kyslej kapusty, je bez mäsa či klobásy. Podáva sa s ‚bilym kolačkom‘ alebo so sladkými koláčmi – makovým, orechovým závinom a tvarohovým poplankom.
- 100 g sušených húb
- 500-600 ml šťavy z kyslej kapusty („rosol“)
- 1 bobkový list
- 4 ks celého čierneho korenia
- soľ
- 1 ČL hladkej múky
- 1/2 cibule
- 1 ČL mletej červenej papriky
- 1 PL masla
Huby vopred namočíme do vody na 2-3 hodiny. Vodu zlejeme, huby ešte opláchneme pod tečúcou vodou. Ak máme väčšie kusy, môžeme ich nakrájať. Huby vložíme do hrnca, zalejeme vodou, aby ich zakryla a dáme variť. Varíme ich do polomäkka, približne 30 minút, potom pridáme bobkový list, čierne korenie a soľ. Dolejeme šťavu z kyslej kapusty a privedieme do varu. Na miernou ohni varíme ešte aspoň 20 minút. Trochu polievky odoberieme do hrnčeka, zmiešame s 1 ČL múky a cez sitko prelejeme naspäť do hrnca. Na panvici rozpustíme maslo a cibuľu nakrájanú nadrobno opražíme dosklovita. Pridáme mletú červenú papriku, zamiešame a zložíme z ohňa, aby paprika nezhorkla. Vlejeme do polievky a necháme ešte 5 minút povariť.
Ak vyskúšate kyslú kozarovú polievku podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.
Ela
Ah Eli, túlam sa internetom a na čo tu nenarazím! :D U nás doma sme k nej piekli poplanky a „kozare“ sa pomleli na mäsovom mlynčeku – polievka je potom takmer čierna a hustá a ešte na záver zavárame kolieska klobásky – no proste rodinny poklad ktorého sa nevzdam :) som strasne rada, že tieto tradície idú s nami pekne dalej a že neupadnú do zabudnutia ♥ pozdravujem! Ela ;)
Ahoj Eli! konecne niekto, kto pozna poplanok! ♥ A neuveris, ale aj u nas doma sa kozare mleli na masovom mlynceku :) Moja mamka tak robi doteraz, len ja kvoli muzovi uz nechavam vacsie kusky. Uzasne a vzacne, presne ako pises. Dakujem za tvoje slova :) Ela
Milujem kyslu kapustu a rosol v akejkolvek podobe. Napadlo mi, ze skusim najst recept na polievku. Dakujem vam za tento uzasny recept, polievka je uzasna. Dala som si do nej este trhanicku a je to uzasne.
dakujem pekne za vyskúšanie Janka :)
My sme do našej dávali ešte ryžu. A polievku som zvykla jedávať ďalšie dva dni. Minimálne. A bez kolačka ani na krok. Krásne sviatky :)
ďakujem krasne, podobbne Ilči :)
Toto som hľedal, bo moja žena zo Zapadu a oni poznali ľem kapustnicu.
Sľúbila mi, že upeče aspoň bobaľky a ja zrobim podľa Vašoho receptu kozare a syrový poplanok posypany so škoricu.
Dzekujem za tip.
mocno še radujem, naj še ci ľubi Jožku :)))
u nas na Vychode – Šarišsani varia podobnu ale davame do nej papcun-mrvenicka .Milujem tu polievku a ako Vy mate poplanok tak my robievame Beliš- kysnuty kolac plneny Jablko-skorice, tvaroh na sladko, alebo zemiaky s bryndzou, alebo aj kyslou kapustou alebo sladkou kapustou na vrchu je pomasteny sprazenym maslom a posypany cukrom krystal. Varievam jak „Juchovu polivku s papcunom“ tak Kapustnicu ale ta s je až na dalsi den. Naše tradicie si držím aj v Prahe.Pozdravujem Anička
krasne Anička, ďakujem že si sa podelila, až by som zo všetkého ochutnala! milujem tieto naše rozmanité slovenské tradície :) Ela