Pri ázijských jedlách si vždy poviem, že by som na nich prežila aj bez mäsa. Je to práve chuťou korenín, byliniek a kokosového mlieka, ktoré spravia takú super chuť základnej karí omáčke, že hoci by ste tam hodili už len zemiaky, aj tak sa budete zalizovať. Takže presne takto vyzerá aspoň raz do týždňa náš obed či večera – zeleninové karí musí byť. Urobím karí omáčku, do ktorej nahádžem zeleninu, ktorú práve nájdem doma :)
Finta je v tom, že najprv pridám zeleninu, ktorá sa musí variť dlhšie, a postupne prihodím aj brokolicu či cuketu, ktorým stačí pár minút, aby ešte ostali chrumkavé. Zeleninu použite akú máte radi, môžete dať aj tofu, bude to sýtejšie.
Inak, veľakrát sa mi stane, že práve nemám kúpenú karí pastu a nemám čas ju ani pripraviť. Vtedy ju jednoducho vynechám, len pridám trochu viac základných korenín alebo hotovú zmes (garam masala, madras korenie,…).
Zeleninové karí
/pre 4 osoby/:
- 3 veľké cibule
- 1 strúčik cesnaku
- 3 cm kúsok zázvoru
- 1-2 PL kari pasty
- 1 ČL mletej rímskej rasce
- 1 ČL mletého koriandra
- 1/2 ČL kurkumy
- chilli papričky podľa chuti
- citrónová/limetková šťava
- 300 ml kokosového mlieka
- 3-4 cherry paradajky
- 1 batát
- 3-4 mrkvy
- 1/2 brokolice
- 1 malá cuketa
- koriandrová vňať
Karí omáčka: Cibuľu nakrájame na plátky a na strednom ohni podusíme dozlata. Pridáme pretlačený cesnak, postrúhaný zázvor, čili a postupne aj kari pastu a korenie, minútu opečieme. Vhodíme nakrájané paradajky a po chvíli zalejeme kokosovým mliekom. Povaríme 5 minút a rozmixujeme nahladko.
Do karí omáčky dávame postupne variť zeleninu, najprv mrkvu, batát. Keď zmäknú, pridáme brokolicu a cuketu, povaríme ešte 5 minút a odstavíme. Dochutíme citrónovou šťavou. Podávame s jasmínovou ryžou, posypané čerstvým koriandrom.
Máte radi ázijskú kuchyňu? Potom neprehliadnite recepty inšpirované Áziou.
Ak vyskúšate zeleninové karí podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch!
Ela