logo

Cviklové gnocchi so špenátom

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Gnocchi, zemiakové cestoviny, sú v Taliansku obľúbenou záležitosťou. Aj ja som si ich zamilovala počas nášho toskánskeho výletu. Vždy si vravím, že si už kúpim to drevené radielko, vďaka ktorému gnocchi rýchlejšie ušúľam na pekný tvar. Potom na to zabudnem a pri ich príprave sa nájdem s vidličkou v ruke, čo je trochu pracnejšie. Tentokrát som im dala valentínsky nádych a časť zemiakov nahradila cviklou. Veľmi nám chutili a tento môj recept ste možno videli aj v časopise FOOD. Ak vám ušiel a chceli by ste vyskúšať cviklové gnocchi so špenátom, nech sa páči :)

Cviklové gnocchi so špenátom

/pre 2 osoby/:

  • 1 zemiak
  • 1 cvikla
  • 250 g hladkej múky
  • 1 vajce
  • soľ
  • 300 g špenátu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • olivový olej
  • 50 g parmezánu

Zemiak a cviklu uvaríme do mäkka, necháme vychladnúť a ošúpeme. Odvážime si 200 g a rozmixujeme na pyré. Pridáme vajce, múku a vymiesime v kompaktné cesto. Ak sa cesto lepí, pridáme ešte múku. Na pomúčenej doske cesto rozdelíme na tri časti, postupne každú ručne vyšúľame a odkrajujeme kúsky cesta. Každý kúsok mierne roztlačíme vidličkou. Varíme v osolenej vriacej vode 3-5 minút. Medzitým umyjeme a natrháme špenát. Na olivovom oleji opečieme na kúsky cesnaku, ktoré vyberieme. Pridáme špenát a dusíme pár minút. Dochutíme soľou, korením a prekvapneme citrónom. Pridáme uvarené gnocchi a nastrúhaný parmezán.

K týmto cviklovým gnocchi sa skvele hodí aj syrová omáčka: v rajnici zohrejeme 100 ml smotany na šľahanie, pridáme 125 g nastrúhanej nivy a za stáleho miešania necháme rozpustiť. Prelejeme gnocchi a posypeme duseným špenátom.

Pre ďalšie cestovinové inšpirácie pozrite tieto recepty.

Ak vyskúšate cviklové gnocchi so špenátom podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch :)

Ela

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.