Chrenová cvikla, to je Veľká noc! Až sa čudujem, že som takúto štipľavú cviklu zvládala jesť ako malá. A čo zvládala, veľmi mi chutila. U nás ju varil vždy otec a počas prípravy nám ju dával ochutnávať. So sestrou sme ho inštruovali, či je cvikla s chrenom dosť sladká, dosť kyslá a dosť chrenová. Lebo presne taká má byť.
Ak nájdete na trhu či v obchode aj cukrovú repu, neváhajte jednu pridať. Dochutí cviklu lepšie ako obyčajný cukor, nie vždy ju však dostať. Potom už nemusíte dosládzať cukrom.
Cvikla s chrenom
- 1 kg surovej cvikly
- na dochutenie: cukor, ocot, soľ, chren
Cviklu umyjeme a vcelku uvaríme domäkka. Necháme vychladnúť, ošúpeme a nstrúhame ju najemno. Ochutíme cukrom, klasickým octom, trochou soli a čerstvo nastrúhaným chrenom. Necháme v chladničke prejsť chute.
Pre ďalšie veľkonočné špeciality a recepty pozrite sekciu Veľká noc.
Ak vyskúšate cviklu s chrenom podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.
Ela