logo

Orechová bábovka

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Bábovkám som prepadla len nedávno. Celé detstvo som ich nejako nemusela, prišli mi ako také suché koláče, bez krému, bez ovocia, proste nuda. Našťastie sa ľuďom chute sa menia a ja som si zamilovala bábovky :) A tak skúšam recepty, testujem cestá a vyberám pre vás to najlepšie. Inšpiráciou pre tento recept bola bábovka od Maškrtnice, ktorú som dávnejšie zhliadla na jej instagrame. Piekla menšiu dávku v remoske, ja som si však recept upravila na klasickú bábovkovú formu a toto je ona – orechová bábovka. Cesto je vďaka orechom vláčne, odľahčené jogurtom a malo by zvládnúť aj bezlepkovú múku. Ak ju vyskúšate, dajte mi vedieť. 

Orechová bábovka

  • 5 vajec
  • 120 g cukru
  • štipka soli
  • 250 g jogurtu
  • 100 g rozpusteného masla
  • 200 g mletých orechov
  • 200 g múky (použila som polohrubú, ale môžete dať aj špaldovú, celozrnnú či vyskúšať bezlepkovú variantu)
  • 8 g prášku do pečiva
  • 1/2 ČL vanilky

Vajcia, cukor a štipku soli ušľaháme do peny. V mixéri to trvá asi 8 minút. Zľahka metličkou postupne vmliešame ostatné suroviny. Cesto vylejeme do formy vymastenej maslom a vysypanej múkou. Pečieme na 165 °C 60 minút podľa skúseností s rúrou.

Ak vyskúšate orechovú bábovku podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.

Ela

12 thoughts on “Orechová bábovka”

  1. Skvelý recept. Práve som ju dopiekla a chutí naozaj výborne. Použila som špaldovú múku a namiesto masla som dala kokosový olej. Dakujem za recept.

  2. Pridávam svoju skúsenosť. Po Vianociach mi ostalo ešte dosť orechov, tak som hľadala vhodný recept, a znova som ho našla u teba Elenka. Ďakujem. Trochu som ho vianočne refreshla, pretože milujem medvedie labky. Tak som si pomer rozpusteného masla dala na 60 g masla+40 g bravčovej masti, a miesto vanilky som použila škoricu. Nám to chutilo :-)

    • Evi pozdravujem za a ďakujem ti za skúsenosť. túto bábovku mám veľmi rada, už ju musím upiecť, len mám práve pokazenú rúru :(
      Inak tá bravčová masť je zaujímavý tip, ja ju občas nahradím maslom pri kváskovom pečení, tak skúsim aj tu v bábovke.

  3. Ďakujem za skvelý a jednoduchý recept
    3 bielka z 5 som vyšlahala do peny a tiež som použila kokosový olej a 1/2 dávky špaldovu múku, Bábovka je vyborná, vláčna a prudko orechová ❤️

  4. Dnešok bola premiéra – prvýkrat som piekla bábovku vôbec. Skúsila som tento recept – bábovka sa podarila a chutila celej rodine. Vydržala asi tri hodiny :) trošku som improvizovala – pridala kúsky horkej čokolády a namiesto jogurtu , ktorý sme nemali, som použila kyslú smotanu a mlieko. Skvelý recept,ďakujem za zdieľanie :) vyskúšam aj ďalšie recepty.

  5. Výborný a rýchly víkendový recept :). Použila som 100 g vlašských orechov a 100 g mandlí. Pre krátkosť času som dala 100 ml oleja (nie roztopeného masla, aby som nemusela čakať kým maslo vychladne), no moja bábovka je taká hutnejšia a mokrejšia (nie ako klasická bábovka, ktorú som väčšinou jedla), ale chutná. Pri tom množstve orechov, ktoré je v ceste som rozmýšľala či je vôbec potrebné nejaký tuk pridávať. Čo myslíš Ela?

    • Ahoj Marika, áno je hutnejšia, neskúšala som ju bez tuku navyše, no možno by to stálo za to. Keď sa odhodlám, určite doplním do receptu:) Ela

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.