Už sa veľmi teším na domácu úrodu cukety. Aj u vás je v lete na dennom jedálničku? Neomrzí ma grilovaná, do cestovín, do slaného koláča a najnovšie takto nasladko. Veď cuketa je všestranná a chuťovo celkom neutrálna. Dajú sa z nej robiť placky, či lievance, tak prečo nie koláč :) Verím, že aj vám zachutí tento hrnčekový cuketový perník. Je vláčny vďaka cukete, chrumkavý od orechov a prevoňaný škoricou, anízom, badiánom a klinčekmi. Kto povedal, že perník patrí iba k zime? Keď treba v lete spotrebovať kilá cukety, verte, že vám recept na hrnčekový cuketový perník padne vhod. A ak máte radi koláče, kde sa dá schovať zelenina, vyskúšajte aj moje cviklové muffiny, tekvicový koláč alebo batátové brownies bez lepku. Častokrát je to totiž iba o predsudkoch, keď niekto povie, že tekvicu, cuketu či cviklu nemusí. V koláči sa však postarajú o vláčnosť, pridajú na výživovej hodnote a vaši ochutnávači ani len nezistia, že vo vláčnom perníku je okrem vajec, múky a cukru aj poriadna dávka cukety :)
Koláč po upečení môžete potrieť džemom a poliať čokoládou. Výborne sa hodí napríklad marhuľový džem.
Ak máte radšej čokoládový perník, môžete si ho pripraviť podľa tohto receptu.
Hrnčekový cuketový perník
- 2 hrnčeky nastrúhanej vyžmýkanej cukety (3-4 stredne veľké cukety)
- 2 hrnčeky múky
- 1/2 hrnčeka cukru (alebo viac podľa chuti)
- 3/4 hrnčeka oleja
- 3 vajcia
- 2 ČL perníkového korenia
- 1 prášok do pečiva
- štipka sódy bikarbóny
- štipka soli
- 1 ČL citrónovej kôry
- 1/2 hrnčeka orechov (dala som pistácie, môžu byť aj vlašské)
- 1/2 hrnčeka hrozienok alebo brusníc (nemusí byť)
+ plech na pečenie 30×40 30×20 cm alebo veľká tortová forma (priemer 26 cm)
Vymiešame vajcia s cukrom, pridáme ostatné mokré suroviny, nakoniec vmiešame suchú zmes. Vylejeme na plech a pečieme pri 180°C 45 minút.
Ak vyskúšate cuketový perník podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.
Ela
Vyskúšala som ho a je naozaj výborný. Miesto pistácií som dala pekanové orechy. Cukor som použila kokosový, hrnček hladkej klasickej a hrnček špaldovej múky, keďže v recepte nie je napísané aký druh… perník bol šťavnatý, jemne sladký, určite odporúčam pridať aj hrozienka, dodajú tú akurátnu sladkosť..budem piecť pravidelne
Ahoj Andrea, ďakujem ti za komentár a vylepšenia! Perník je univerzálny, múku zvládne rôznu ako píšeš. A výborná obmena s pekanovými orechami. Teším sa, že sa k receptu ešte vrátiš :)
Vyskúšala som XY receptov na cuketove koláče/perníky, ale tento sa konečne na pernik aj podobá :). Ľahký, chutný, nie mokrý a ťažký (ako väčšina mojich cuketovych pokusov). U nas na vrch musí byť ešte dzem a granko:) ja keď neviem čo piecť idem k vám, ešte žiadny recept nesklamal. Ďakujem:)
super to mam radost, aj mne velmi sedi tato konzistencia. Dakujem za vyskusanie a mile slova! :)
Mnam! pridala som este kakao a navrch cernice a nema chybu! Dakujem za recept!
Zuzi ďakujem za vyskúšanie a tvoje vylepšenia! :) Ela