Rada sa vraciam ku klasikám, ako je aj fazuľkový prívarok, lebo mi pripomenú chute detstva. Zelená fazuľka čerstvo natrhaná zo záhrady, pár mladých zemiakov a krémová chuť prívarku je návrat do bezstarostných prázdninových dní. K tomu malá chrumkavá fašírka, alebo rýchle uvarené vajíčko. A už sme sa zase utekali hrať na dvor u babky. Možno práve preto, že už tieto jednoduché jedlá nemôžem ochutnať od mojej babky, mám chuť pripraviť ich sama. Aj vo vás vzbudzuje fazuľkový prívarok nejaké milé spomienky?
Pokiaľ ide o prívarky, môj otec má veľmi rád cuketový, ktorý sa na východnom Slovensku volá „dziňanka“. Cuketa či tekvica, po východňarsky nazývaná dziňa, preto ten názov. Robí sa z postrúhanej cukety a postup je podobný, akurát že cuketu treba podusiť. Narozdiel od fazuľkového prívarku mi dziňanka pripadala nevábna, ale ako tak rozmýšľam, asi jej toto leto dám šancu:)
Najprv však sľúbený fazuľkový prívarok.
Príprava je jednoduchá a hlavne rýchla. Najviac trvá len nakrájať fazuľky, ale pri tretej hrsti už budete mať grif:) Množstvá surovín si môžete prispôsobiť, píšem ich od oka.
Ak sa vám kombinácia zemiakov, smotany a múky zdá príliš ťažká, zahustiť prívarok môžete aj inak.
- namiesto klasickej múky použite tapiokovú, alebo cícerovú múku
- rozmixujte časť zemiakov a tie prívarok zahustia tiež
- namiesto bežnej smotany či mlieka použite rastlinnú náhradu
Fazuľkový prívarok
/pre 4 osoby/
- 3 hrste zelenej fazuľky
- 4 zemiaky
- bobkový list
- nové korenie
- soľ
- 3 PL hladkej múky
- 1 dcl sladkej smotany alebo mlieka
- 1 PL octu
Zelenú fazuľku umyjeme, odkrojíme konce a nakrájame na menšie kúsky. Zemiaky ošúpeme a nakrájame. Fazuľku a zemiaky vložíme do hrnca a zalejeme vodou len tak, aby boli prikryté. Pridáme bobkový list, nové korenie a dáme variť. Keď začne vrieť, osolíme a varíme asi 10 minút domäkka. Múku rozmiešame so smotanou a vlejeme k fazuľkám. Necháme povariť 5 minút. Dochutíme soľou a trochou octu. Dobrú chuť.
Fazuľkový prívarok môžete podávať s vajíčkom na rôzne spôsoby (volské oko, varené či stratené vajce), s fašírkou alebo klobásou.
Ak vyskúšate fazuľkový prívarok podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch!
Ela
Vyskúšal som. Recept mi pripomínal postup mojej mamy. Jednoduché, neupravované modernými prísadami, rýchle. To som potreboval, pretože som sa vrátil zo záhrady a nemal som nič iné pripravené. Samozrejme fazuľka bola moja, ibaže z mrazničky.
som rada, že chutilo Marián! aj ja sa už teším na domácu fazuľku :)
páči sa mi váš komentár
tekvica sa na vychode vola Dyna resp Dina a nie dzina ,je to dinanka nie dzynanka
Ďakujem za komentár Bibiana, diňa je to asi v šarišškom nárečí. V zemplínskom nárečí voláme tekvicu dziňa a červený melón hrižaca dziňa :)
Idem variť podľa vášho receptu prívarok s fazuľkou. Som zo Zemplína a dziňu samozrejme poznám, ale hrižaca dziňa to počujem prvý krát, som sa dobre zasmiala :D
:D :D :D a teraz ma sezonu!
To aj ja keď som to prvý krát počula od svokry že hrižaca dziňa
Ahoj Eli, práve ho varim tak snáď sa podarí a muž ma pochváli Vďaka za návod
Zuska ahooj, dúfam že mu chutilo! my ho máme veľmi radi. Pozdravujem :)
Eli, my sme dnes mali na obed. Manžel sa oblizoval až za ušami a vychválil. Je z ČR, takže takéto jedlá nepozná Tým lepšie pre mňa, aspoň zabodujem ☺️
Ahoj Simi, tak to sa teším, že aj manžel si rozširuje chuťové obzory :D Som rada, že chutilo! Ela
Super, žiadne zbytočnosti, jednoduchý, rýchly FAJNÝ.
to ma teší Maťa :)
Dnes to robím na večeru. Dúfam, že rodinka bude spokojná. Pridala som tam len pretlačený cesnak. Tak uvidíme. Ďakujem za recept.
Verím že chutilo Majka. A ďakujem za vyskúšanie :)
Konečne niekto, kto tam dal to, čo tam má byť – CESNAK!!!, Bez toho je fazuľkový prívarok o ničom!!! S cesnakom to má iný rozmer!!! Všetci povinne skúsiť
Dziňa podľa vzoru „gazdziňa“