logo

Mini Pavlova

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

V posledných týždňoch som testovala kváskovú vianočku, do ktorej som kvôli jemnosti cesta pridávala len žĺtky. Ale čo s toľkými zvyšnými bielkami? Preto tento recept. Už som to písala v recepte na klasickú Pavlovu, ale naozaj nepoznám dezert, ktorý by bol tak jednoduchý ingredienciami a tak efektný pri podávaní. Stretla som sa ale viackrát s názorom, že Pavlova vás odstrašuje, a že je určite zložitá na prípravu. Preto som spísala zopár rád, aby sa vám Pavlova podarila podľa predstáv. Ak ste ju ešte neskúšali, vyskúšajte ju podľa mňa a napíšte mi dole do komentára, ako sa vám recept páčil.

Okrem receptu, ktorý nájdete nižšie, som napísala moje postrehy, ktoré vám pomôžu, ak Pavlovu pečiete prvýkrát.

Tipy, aby sa mini Pavlova podarila

  1. Použite bielky z čerstvých vajec.
  2. Na pavlovky je vhodný krupicový cukor.
  3. Sneh na Pavlovu musí byť vyšľahaný dokonale, to znamená žiadne zrnko cukru.  Použite vysoké, ale nie najvyššie otáčky (inak sa do snehu dostáva priveľké množstvo vzduchu a sneh je menej pevný). Šľahajte sneh dovtedy, kým pod prstami cítite iba hladký krém.
  4. Aby sneh dobre držal, na 1 bielko použite 50 g cukru. Z 1 bielka dostanete asi 2 mini Pavlovky, takto si viete jednoducho vypočítať počet porcií.
  5. Rúru si predhrejte vopred.
  6. Hotový sneh hneď naplňte do cukrárskeho vrecka a naneste na plech s papierom na pečenie. Ak necháte vyšľahaný sneh stáť dlhšie ako pár minút, začne sa zase roztápať a Pavlovky stratia pri pečení tvar.
  7. Sneh sa pro pečení trošku roztiahne, preto urobte mini Pavlovky užšie a vyššie.
  8. Ako zistíte, či sú Pavlovky už upečené? Dĺžku pečenia uvádzam na 60-70 minút, ale podľa rúry sa môže trochu líšiť. Po hodine skontrolujem Pavlovku tak, že ju nadvihnem špachtľou. Ak je zospodu pevná a netečie, je už upečená. Ak ešte nedrží, nechávam v rúre ďalej piecť.
  9. Hotové mini Pavlovky sú vlastne usušený sneh s cukrom. Nenaplnené vám odložené v krabici v špajzi vydržia aj 3 dni, preto si ich môžete pripraviť vopred. Tesne pred podávaním ich stačí ozdobiť krémom a ovocím. Keďže sú plné cukru, odporúčam kyslejšie ovocie.

Extra tip: ak chystáte Pavlovu na Valentína, môžete ju vytvarovať aj ako malé srdiečka.

Mini Pavlova (4-5 ks):

  • 2 vaječné bielky
  • 100 g krupicového cukru
  • 1/2 ČL kukuričného škrobu
  • 1/2 ČL octu

Krém:

  • 120 g mascarpone
  • 60 g smotany na šľahanie
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 2 ČL cukru (alebo podľa chuti)

+ ovocie podľa chuti

Vaječné bielky si vyšľaháme mixérom do polotuha. Po lyžiciach pridávame cukor a šľaháme, kým sa celkom rozpustí a v snehu necítiť čiastočky cukru. Pridáme kukuričný škrob a ocot. Medzitým si rúru rozohrejeme na 110 st. C.
Tuhý sneh naplníme do cukrárskeho vrecka so špičkou. Na plech dáme papier na pečenie. Snehom robíme na papier užšie vysoké kruhy s priemerom cca 7 cm. Z tohto množstva dostame 4-5 kusov. Mini Pavlova sa pri pečení ešte trochu roztiahne do strán.
Pečieme pri 110 st. C asi 60-70 minút, kým sú Pavlove celkom pevné. Kontrolujem to tak, že špachtľou nadvihnem jednu mini Pavlovku a ak sa neláme a zospodu je pevná, sú upečené. Necháme ich vo vypnutej pootvorenej rúre vychladnúť ešte 15 minút. Uložíme na mriežku, kde celkom vychladnú. Takto pripravené mini Pavlovky môžeme odložiť do krabice aj na ďalší deň.
Všetky suroviny na krém krátko vyšľaháme v mixéri na vysokých otáčkach dotuha. Uložíme do chladničky. Tesne pred podávaním Pavlovky ozdobíme krémom a ovocím.

Ak vyskúšate mini Pavlovu podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.

Ela

60 thoughts on “Mini Pavlova”

    • Zdravím Renáta,
      ešte som to neskúšala, ale myslím, že nie.. bielka potrebujú práve ten cukor, aby pavlovky držali pokope. Môžete skúsiť z jedného bielka takto vyšľahať.

      • Dobrý den dnes som vyskúšala pavlovky podľa Vas no zabudla som pri konci dat zlaty klas a ocot vadi to zatial vyzeraju dobre?

          • Dobrý deň chcela,by som sa opýtať kde robím chybu,ak mi pavlovky popukali?
            Ďakujem za odpoveď.

          • Zdravím Agáta, ťažko odpovedať bez detailov, možno sa piekli prirýchlo na vyššej teplote..alebo neboli úplne čerstvé bielky..?

  1. Dobrý deň, ak sa mi zvýši sneh môžem ho uložiť do chladničky a lebo mám dať na dva plechy a piecť spolu ? Ďakujem za odpoveď

    • Zdravím Jarka, ušľahaný sneh hneď dať na plech, lebo môže spadnuť, keď dlho stojí. Dva plechy naraz som neskúšala, neviem, či sa prepečú rovnomerne. Prípadne rozdeliť sneh a šľahať na dvakrát.

      • Dobry vecer, vas recept som skusala, ale miesto octu som pouzila citronovu stavu. Prvy krat som piekla na horny a dolny ohrev, ale velmi dlho som musela piect-susit. Piekla som dva plechy naraz, ale s ventilatorom a vysusili sa na paradu cca 75minut.

      • Dobrý deň písala ste že pečiete na ventilátore tak sa chcem opýtať či len ventilar alebo kombinácia hôr -dol a ventilátor ďakujem

  2. Dobrý večer , vyskúšala som váš recept a minipavlovky sú na svete v plnej kráse ❣
    Recept je zrozumiteľne napísaný , a keď všetko dodržíte podaria sa , tak ako mne akurát ja som nemala škrob tak som použila zlatý klas ..nádherne sa vydarili , ďakujem

  3. Ďakujem za perfektný receptík. Bála som sa pavlovky, ale s Vašim receptom sa to dá zvládnuť bezproblémovo. Úžasné, ešte raz obrovská vďaka

  4. Dobrý deň,mohla by ste mi poradiť,pavlovky po dosušeni majú byť úplne suché,alebo môžu ešte trochu lepiť?Ďakujem za odpoveď.

  5. Dobrý deň, prosím prečo sa mi po upečení Pavlovky rozpadali?? Boli už pomaly hnedé cize upečené boli dobre,doteraz mi vždy pekne vysli a teraz nie. Použila som ako vždy zlatý klas a citrónovú šťavu.
    Vďaka

    • mohol byť napr. zle rozmiešaný cukor, odstáte bielky… odporúčam použiť čerstvé vajcia a krupicový cukor

    • Chcela som pridať fotku ale nedá sa, každopádne cesto som mala trochu riedšie (neviem či také malo byť ale tvar držalo) ale aj napriek tomu sa vydarili perfektne ! Možno pozitívum riedkeho cesta je to že nepopraskali a do krému som dala minimum cukru aby to vyvážilo chuť extrémne sladkého základu.
      Už sa neviem dočkať kedy dnes jednu schrumkám !

  6. Dobrý večer mne sa roztiekly šla som podľa receptu sneh úplne tekutý slahala dlho cukor všetko roztopené žiadne čiastočky najprv pekne hustý lesklý dala ocot škrob premiestnila do vrecka a sama riedka hmota

    • Ivana hmota mohla byť aj prešľahaná, preto spľasla vo vrecku. plus netreba šľahať na najvyšších otáčkach, lebo sa tak do bielok dostáva veľa vzduchu a hmota môže byť menej pevná.

  7. Eli, patri Vam obrovske dakujem.
    Perfektny recept plny vychytavok ako na to. Vdaka, Vam sa mi konecne podarili Pavlovky, z ktorych vsetci padali na zadok. Nielen ze skvelo chutili, ale krasne aj vyzerali.
    DAKUJEM.

    • Milá Madgaléna, ďakujem pekne za taký milý komentár! Som rada, že Pavlovky boli pekné aj chutné, pozdravujem :) Ela

  8. Zdravím, chcem sa opýtať, ten sneh je potrebné šľahať nad parou, či stačí keď to prešľahám s kuchynským robotom.
    Ďakujem

  9. Dobrý deň. Skúšala som ich prvýkrát, postupovala som presne podľa Vášho postupu. Vyšli super. Mierne mi zhnedli, ale nabudúce znížim na mojej rúre teplotu. V mojej rúre boli vysušené za 45 minút. Vnútro je mäkšie, tak ako má byť. Srdečne ďakujem

    • Veľmi pekne ďakujem za recept a všetky tipy. Mala som obavy, lebo som nikdy so snehom takto nepracovala, ani laskonky ani pusinky…Postupovala som tak isto, a mali neskutocny úspech. Použila som zlatý klas. Veľká chyba bola malé plniace vrecko (výška 20 cm), nabudúce urcite väčšie. Aby mi nezačal sneh už padať, tak som ho mala aj vo vlasoch
      Ďakujem veľmi pekne a prajem krásny deň

    • Vierka skús znížiť teplotu a skrátiť dobu pečenia. Keď lepia, možno treba ešte viac vyšľahať cukor v snehu.

    • Zdravím Janka, neviem ako presne myslíte po upečení sušiť? Ja ich po upečení nechám vychladnúť a potom odložím do krabice/dózy.

  10. Ďakujem za skvely recept a aj za dobre prakticke rady.Vsetko sa podarilo na prvy-krat a je to naozaj lahke a jednoduche …Prajem vela tvorivych inspiracii.

  11. Dobrý deň, môžu sa aj prepiect ? Po 70 minútach boli stále mäkké, zničila som teplotu a piekla ďalej. Ale začali mi spodky karamelizovat. Kde vidíte chybu ? Ďakujem

    • Zdravím Dominika, niektorá rúra môže piecť „slabšie“, preto mohli byť vaše Pavlovky mäkké aj po vyše hodine. AK máte takú skúsenosť, nabudúce pokojne zvýšte teplotu aspoň na prvých 20-30 minút. Verím že sa podaria podľa predstáv. Ela

  12. Dobrý deň,
    Pavlovky sa mi podarilo super. Po upečení boli z vonkajšej strany pekne pekne sa dali odstrániť z papiera na pečenie, vo vnútri boli mäkké ako by nali byt. Keď som ich na druhý deň chcela plniť boli lepkavé, vôbec sa nedali pekne chytiť, musela som ich naberať lopatkou. Neviete kde by mohla byť chyba prosím vás? V noci boli skladované vo vzducho tesnej nádobe.
    Ďakujem

    • Zdravím Dominika! Som rada, že pavlovky sa podarili. Neviem čo sa im mohlo stať do druhého dňa …možno im uškodila vysoká izbová teplota teraz v lete? Ela

  13. Dobrý deň, pavlovky sa vydarili, naplnila som ich a dala do chladničky. Keď som ich išla podávať tak sa akoby trochu topili. Čím to môže byť? Ďakujem

    • Dobrý deň Lenka, po čase sa to môže stať, keď dlho stoja. Alebo keď nebol úplne dobre vyšľahaný cukor. inak ja nedávam do chladničky, len do nádoby/krabice a do špajze. Plním tesne pred podávaním.

  14. Dobrý deň, keby som chcela pavovky na svadbu a budú robené 1 – 2 dni, aj naplnené, nebude to rozmočene? Neskusali ste ich pozrieť z vnútra čokoládou, ci by to bolo ok?

    • Dobrý deň Henrieta, neodporúčam ich skladovať dlho naplnené, lebo sa môžu rozmočiť a povoliť ako píšete. Neviem ako to robia cukrárky na svadby, možno pavlovky viac sušia ako peču, no ja mám skúsenosť len s takým domácim pečením a s tým, že ich naplním pred podávaním resp. v deň podávania. Plním ich len ovocím a šľahačkou (alebo šľahačka s mascarpone). Ela

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.