logo

Paradajková omáčka na cestoviny

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Ani neviem, kedy sa u nás udomácnil tento recept. Vlastne som ho dlho ani nepovažovala za recept, ale potom mi napadlo, že možno sa vám môj návod na rýchlu domácu omáčku zíde. Milujem paradajky. Najmä v lete, čerstvé, šťavnaté, slnkom prevoňané a najlepšie tie domáce. Čo však počas zvyšku roka, keď tie originál letné paradajky skrátka nie sú. Mojou záchranou sú paradajky v konzerve. Kupujem ich stále do zásoby, idú na omáčku, do polievky, na dochutenie mäsa, skrátka v kuchyni sa nestratia. A tak vlastne vznikla moja paradajková omáčka na cestoviny. Nie je zložitá na prípravu ani na suroviny. A na to, ako často ju doma varím, nám stále chutí. Je to aj vďaka obmenám, s ktorými je omáčka stále iná. Jej príprava trvá do 20 minút (aj s otvorením konzervy :D ), takže predstava, že za necelú polhodinu máte na stole večeru pre celú rodinu, je viac než lákavá. Pripravujete si doma takéto rýchle omáčky k cestovinám? 

Kedysi som skúšala domáce paradajky aj zavárať. Príde mi to však príliš prácne, lebo dnes sa paradajky v konzerve dajú kúpiť v dobrej kvalite. Počas leta tak domáce paradajky radšej použijem do kečupu alebo do skvelej sladkej chilli omáčky.

Paradajková omáčka na cestoviny

/ pre 4 osoby/:

  • 2 konzervy paradajok – lúpané krájané
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 PL olivového oleja
  • 1/2 ČL bazalky
  • 1/2 ČL oregana
  • 2 ČL cukru
  • soľ

+ 400 g obľúbených cestovín

Na panvici rozohrejeme olivový olej. Cesnak očistíme, prekrojíme a na minútu opečieme v oleji. Cesnak vyberieme. Pridáme drvené paradajky, bylinky a cukor. Na strednom ohni chvíľu povaríme, kým sa odparí trochu vody. Podľa toho, akú hustú chceme omáčku, varíme 10-15 minút, závisí to aj od vodnatosti paradajok. Dosolíme podľa chuti. Počas toho, ako sa varí omáčka, uvaríme si 400 g cestovín podľa návodu. Uvarené cestoviny premiešame s omáčkou a podávame posypané parmezánom.

Tip: omáčku si môžete pripraviť aj vopred, prípadne urobiť vo väčšom množstve a časť odložiť na ďalší deň. Cestoviny dávam variť tak, aby som ich uvarené vsypala hneď do hotovej omáčky. Tu platí, že omáčka čaká cestoviny :)

Omáčka s jednou (tajnou) ingredienciou:

  • s cuketou – 1 cuketu nakrájame a najprv opečieme na panvici s trochou oleja. Cuketu dáme bokom a ďalej uvaríme omáčku podľa receptu. Do hotovej omáčky pridáme opečenú cuketu.
  • s červenou šošovicou – pridáme ju spolu s paradajkami, za 10-15 minút sa uvarí domäkka
  • so slaninou – plátky slaniny opečieme na suchej pandici, dáme bokom a pridáme do hotovej omáčky
  • s olivami – zelené alebo čierne olivy bez kôstky nakrájame a pridáme do horúcej uvarenej omáčky
  • s mozzarellou – mozarellu nakrájame na kúsky a pridáme do teplých cestovín zmiešaných s omáčkou
  • s chilli – čerstvé chilli papričky nakrájame/sušené chilli vsypeme do oleja a minútku opečieme, potom pridáme paradajky.

A ešte mi nedá nepridať jednu obmenu, ktorá vlastne môže byť ďalší recept :) Môžeme ho nazvať aj zeleninová či vegánska bolonská omáčka, lebo základ majú rovnaký s mäsovou verziou.

Zeleninová omáčka Bolognese

  • 1 veľká cibuľa
  • 2 stredné mrkvy
  • 2 stonky stonkového zeleru
  • 2 hrste červenej šošovice
  • 2 konzervy drvených paradajok
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 PL olivového oleja
  • 1/2 ČL bazalky
  • 1/2 ČL oregana
  • soľ
  • trochu zeleninového vývaru alebo vody

Na panvici zohrejeme olivový olej a opečieme nakrájanú cibuľu dozlatista. Pridáme cesnak, nadrobno nakrájanú mrkvu a stonkový zeler, opečieme 3 minúty, dochutíme korením. Vlejeme paradajky z konzervy a varíme 10 minút. Zelenina zatiaľ zmäkne. Pridáme červenú šošovicu, ak vpije veľa tekutiny, podlejeme trochou vody alebo zeleninového vývaru. Dosolíme podľa chuti. Zmiešame s uvarenými cestovinami a podávame.

Viac cestovinových inšpirácií hľadajte v sekcii Cestoviny a vyskúšajte aj moju klasickú mäsovú omáčku Bolognese.

Ak si uvaríte paradajkovú omáčku na cestoviny podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.

Ela

5 thoughts on “Paradajková omáčka na cestoviny”

  1. Vynikajúca omáčka. Všetko okrem šošovice som rozmixovala ponorným mixérom. Vyzerá naozaj ako boloňská a chutí perfektne.

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.