Domáca fazuľová polievka na kyslo s krajcom tmavého chleba, to je detstvo. U nás doma sme ju volali „podbitá fazuľová“ a keďže je riadne sýta, stačila mi na obed aj bez druhého jedla. Výbornú robieva môj otec, tak akurát hustú, akurát kyslú a výborne dochutenú. Tak som sa ho pýtala na všetky finty a aj som ich v tomto recepte použila. Len tú vegetu som oci vynechala, veď je to najdrahšia soľ, žepravda? :) Ak vám prišla na chuť poctivá fazuľová polievka na kyslo, uvarte si ju podľa môjho postupu. Je taká sýta, že vám s krajcom chleba bude stačiť aj bez druhého jedla. Akurát, že je aj taká dobrá, že si ju naberiete dvakrát.
Najčastejšie sa u nás robí zo strakatej fazule. Tú som práve nemala, ostala mi len drobná biela a tak som ju použila. Podľa toho, aká je fazuľa veľká, sa bude polievka aj dlhšie variť. Takto môžete pripraviť aj polievku zo zelenej fazuľky. Tú samozrejme netreba predmáčať cez noc a varte ju už rovno so zemiakmi.
Fazuľová polievka na kyslo
- 200 g suchej fazule
- 2-3 menšie mrkvy
- 1 petržlen alebo kúsok zeleru
- 2 cibule
- 4-5 ks zemiakov
- 250 ml smotany na šľahanie
- 1 PL hladkej múky
- 1-2 PL octu
- bobkový list
- čierne korenie
- soľ
- kúsok masla
- 1-2 ČL mletej červenej papriky
- rastlinný olej
Fazuľu vopred namočíme do studenej vody na 8-12 hodín. Vodu zlejeme, fazuľu vsypeme do hrnca a zalejeme novou vodou. Pridáme očistenú mrkvu, petržlen, cibuľu a bobkový list s čiernym korením. Privedieme do varu a na miernom ohni varíme, kým je fazuľa takmer mäkká. Od veľkosti fazule to môže byť pol až trištvrť hodiny. Medzitým si ošúpeme zemiaky, nakrájame a pridáme do polievky, teraz polievku osolíme. Varíme, kým zemiaky a fazuľa zmäknú. Smotanu zmiešame s hladkou múkou, prilejeme naberačku polievky a môžeme pridať aj trochu zemiakov a fazule na väčšie zahustenie. Rozmixujeme dohladka a vlejeme k polievke. Dochutíme octom. Druhú cibuľu si ošúpeme a nakrájame nadrobno. Na troške oleja speníme cibuľu, keď je sklovitá, pridáme kúsok masla a necháme roztopiť. Pridáme štipku soli a červenú papriku podľa chuti. Popraženú cibuľu dáme do hotovej polievky, povaríme ešte 5 minút a môžeme podávať. Dobrú chuť.
Ak vyskúšate fazuľovú polievku na kyslo podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.
Ela
Petrzlen a mrkvu nakrajat ci v celosti varit?
zeleninu dávam v celku
Zajtra idem na nu:)))
paráda Vierka, nechala by som sa pozvať :)
Skvely recept!:) dnes som ju robila a je naozaj vyborna :) necakala by som,ze ta cibulka s paprikou tomu nakoniec doda taky smrnc :)
ďakujem pekne Mirka za vyskúšanie. naša veľmi obľúbená polievka :)
Ahoj, keď by som použila 500g fazule, aké množstvo dať z ostatných surovín, ďakujem
ahoj Petra, ostatné suroviny si môžeš zdvojnásobiť
Ďakujem, tak my sme ju nemali akurát takú kyslú, ale poniektorí si do nej dali ešte smaženú slaninku a vraj bola super, tak som veľmi spokojná
Polievočka dnes navarená. Je vyborná.
to sme mali rovnakú Marcela :) ďakujem za vyskúšanie
Ahoj Ela, vyzera velmi chutne! Mozem sa opytat kolko asi vody na dane mnozstvo surovin? Dakujem
Ahoj Lucka, túto polievku vždy varím v 4 litrovom hrnci, neplním ho celkom doplna. Hádam pomôže aspoň takto :)
Ahoj, po rozmixovani neciti tu supku z fazul? Pouzivala si malu fazulu? Aby mi to deti zjedli.
Diky
Ahoj Kamila, ja som rozmixovala len menšiu časť zemiakov a fazule, aby zahustili polievku. U nás zje fazuľu zatiaľ len najstarší :)