logo

Viedenský zemiakový šalát

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Rezeň a šalát, to musí byť nejaký sviatok! Aj u vás je to tak? A aký rezeň máte radšej? Môj manžel má rad klasické bravčové, mne viac chutia kuracie. Pravdupovediac, doma ich pripravujem veľmi málo, skôr nás nimi pohostia rodičia, keď sme na návšteve. Lenže klasický rezeň a klasický zemiakový šalát, to sa trávi tak do ďalšieho dňa, všakže. Aj keď mi šalát s majonézou chutí, na odľahčenie si už pár rokov robíme radšej tento viedenský zemiakový šalát. Aj na Vianoce k rybe, alebo k tým sviatočným rezňom:) V tejto verzii mi za majonézou nie je vôbec ľúto, lebo šalát je výborne dochutený, vďaka cibuľke chrumkavý a svieži, ale nie až taký ťažký.

Najradšej robím viedenský zemiakový šalát deň vopred, aby trochu odstál, vtedy chute akurát prejdu a zemiaky vsiaknu vývar. Ak však nestíhate, pripravte ho v ten deň aspoň 1-2 hodiny pred podávaním a odložte do chladničky, nech si trochu oddýchne.

K čomu si najradšej doprajete zemiakový šalát vy? Dajte mi vedieť v komentároch.

Máte radi zemiaky ako šalát? Vyskúšajte aj tento ľahký šalát z mladých zemiakov a špargle.

Viedenský zemiakový šalát:

  • 8 väčších zemiakov
  • 2 ČL horčice
  • 2 PL oleja
  • 1,5 dcl vývaru
  • 2-3 PL octu
  • cukor, soľ
  • 1-2 červené cibule

Šalát si môžeme pripraviť aj deň vopred. Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť a ošúpeme. Nakrájame na plátky, zalejeme vývarom, pridáme horčicu, olej, soľ, zľahka rukami premiešame. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu. Dochutíme octom a cukrom. Necháme odstáť.

Ak si pripravíte tento viedenský zemiakový šalát podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.

Ela

8 thoughts on “Viedenský zemiakový šalát”

  1. Toť moja zálievka (inšpiroval som sa tu, tak píšem):
    1,5 dcl hovädzieho vývaru (bujón)
    5 lyžíc oleja
    3 lyžice octu
    3 lyžičky horčice
    4 lyžičky cukru
    1 lyžička soli
    Čierne korenie

    1 kg zemiakov A
    2 červené cibule

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.