Plnená paprika, to je jedlo leta. Mamka vždy urobila veľký hrniec, ktorý sa ale rýchlo míňal. Ako malá som vždy vnútro paprík vybrala, zjedla len mäso s ryžou a samotnú papriku som dala bokom. Aj vy ste to robili? :) Dnes už mi chutí aj paprika. Najradšej ju mám so štedrou dávkou paradajkovej omáčky. Preto paradajkovým pyré pri varení nešetrím, veľa omáčky sa do paprík vpije už počas varenia. A do paradajkovej omáčky si ešte namáčať kúsok chleba. Viem, že niekto si dáva plnenú papriku aj s knedľou či zemiakmi, mne však stačí môj domáci chlieb.
Plnená paprika
- 10 paprík
- 500 g mletého mäsa (1/2 bravčové a 1/2 hovädzie)
- 1/2 hrnčeka ryže (asi 150 g)
- 1 väčšia cibuľa
- 1-2 PL oleja
- 1/2 ČL mletej papriky
- čierne korenie
- soľ
- cukor
- 2 balenia paradajkového pyré
- bobkový list
Ryžu prepláchneme a necháme stiecť v site. V hrnci krátko opečieme ryžu na oleji, osolíme a podlejeme vodou, aby ju zakryla. Na slabom ohni predvaríme 7-8 minút. Ryžu vyberieme z hrnca, necháme vychladnúť. Paprikám odrežeme vrch a vyberieme vnútro.
Na náplň zmiešame mleté mäso, predvarenú ryžu, najemno nakrájanú cibuľu. Dochutíme pár lyžicami paradajkového pyré, mletou paprikou, čiernym korením a soľou. Celú zmes rukami dobre premiešame a naplníme do paprík.
V hrnci privedieme do varu paradajkové pyré zriedené vodou, pridáme čierne korenie, bobkový list, soľ a asi lyžicu cukru. Omáčka varením zhustne a zredukuje sa, preto jej spravte dosť. Do omáčky uložíme plnené papriky a varíme na miernom ohni asi 40 minút.
Podľa chuti môžeme podávať s chlebom, varenými zemiakmi, či knedľou.
Tip: Z týchto surovín pripravujem aj mäsové guľky v paradajkovej omáčke. Pre istotu, aby sa guľky nerozpadávali, ešte do zmesi pridám jedno vajce. Zo zmesi vytvarujem guľky a varím v paradajkovej omáčke asi 30 minút.
Ak vyskúšate plnenú papriku podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.
Ela
Dakujem krásne milá Ela, za receptík, urçite vyskúšam ,prajem všetko dobré.
budem sa tesit :)