Niekedy už fakt neviem, čo variť. Možno by ste neverili, ale teda aj mne občas dôjde inšpirácia. Tak nejako vznikol recept na tento zapekaný karfiol. A tiež preto, že sa nám akurát v chladničke stretli všetky suroviny z receptu. Vlastne to nie je nič prevratné, zapečená zelenina je vždy super. Veľmi som sa ale nadchla z toho, že som sem prihodila mozzarelu, tofu a spolu s vajíčkami to bolo sýte a výborné jedlo. O tofu vám niekedy napíšem viac, niekedy som ho obchádzala, dnes ho kupujem celkom často a mám zopár receptov, s ktorými by som sa chcela podeliť.
V tomto recepte urobí dobrú prácu akýkoľvek syr. Bežne pridám do vajíčok viac tvrdého syra, tentokrát som však mala len málo, preto som pridala aj mozzarellu a tofu. Každopádne ak máte ochutené tofu, urobí samo skvelú prácu, ale pokojne dajte aj biele, len ho predtým dochuťte bylinkami.
Inak, ak máte radi karfiol, odporúčam do špajze urobiť zaváraný karfiol, u nás sa zje vždy ako prvý :) A teraz už poďme na recept.
Zapekaný karfiol
- 1 menší karfiol
- 1 balenie tofu
- 100 g tvrdého syra
- 1 mozzarella
- 4 vajcia
- soľ
- čierne korenie
- sušené bylinky podľa chuti
- olivový olej
Karfiol nakrájame na ružičky a dáme variť do osolenej vody. Keď je do polovice mäkký, scedíme vodu (môžeme ju použiť ako základ na polievku) a schladíme ho v studenej. Vajíčka rozšľaháme, pridáme nastrúhaný syr, soľ a čierne korenie. Tofu nakrájame a opečieme na panvici na troche olivového oleja. Ak použijeme biele tofu, môžeme ho dochutiť bylinkami a soľou (alebo použijeme už vopred ochutené). Do pekáča rozložíme predvarený karfiol, posypeme ho tofu, kúskami mozzarelly a prelejeme vajíčkami so syrom. Zapečieme v rúre asi 15 min. na 175°C. Dobrú chuť.
Ak vyskúšate zapekaný karfiol podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.
Ela