logo

Hot cross buns

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Hot cross buns sú korením prevoňané buchty z kysnutého cesta, ktoré sa pečú na Veľkú noc. Naučila som sa na nich v Anglicku. Mali ich tam v supermarketoch aj počas roka. Mäkkučké a voňavé za škoricou a zmesou korenia, to vám je taká špeci chuť, nesadne každému. Ale ja ich milujem. Poznáte ich?

Dlho som sa na nich chystala, aj keď recept je vlastne jednoduchý. Ide o klasické kysnuté cesto, ktoré je dochutené korením, sušeným a kandizovaným ovocím. Navrch sa z múčnej pasty robí krížik a upečené buchty sa potrú cukrovým rozvarom, tzv. zlatým sirupom.

Okrem škorice udávajú originálne recepty do cesta použitie „mixed spice“ čo je vlastne zmes škorice, mletého nového korenia, muškátového orieška, klinčekov, zázvoru a koriandra. U nás to samozrejme nie je bežne dostať a vyrábať vlastné sa mi nechcelo, keďže by inak u mňa nenašlo využitie. Takže som do receptu dala iba po štipke z každej koreniny. Je to zábavné pridávať do sladkých buchiet nové korenie či muškátový oriešok. Oriešok som postrúhala a ostatné koreniny som podrvila v mažiari.

Ak ich budete chutnať prvýkrát, určite mi dajte vedieť, či vám tieto korenené buchtičky zachutili. Mám ich rada len tak čisté, alebo natreté maslom. Na druhý deň mi chutia hádam ešte viac. :)

Recept som pripravovala podľa Mary Berry s malými úpravami.

Na prípravu hot cross buns potrebujeme:

Suroviny na cesto:

  • 500 g hladkej múky (špeciál 00 extra alebo T650)
  • 75 g kryštálového cukru
  • 300 ml mlieka
  • 40 g masla
  • 1 vajce
  • 1 balenie sušeného droždia (7 g)
  • 70 g sušených brusníc a hrozienok
  • 50 g kandizovanej pomarančovej kôry
  • 7 g soli (1 ČL)
  • citrónová kôra z 1 bio citróna
  • 1,5 ČL škorice
  • štipka mletého zázvoru
  • štipka mletého nového korenia
  • štipka nastrúhaného muškátového orieška
  • štipka mletých klinčekov
  • štipka mletého koriandra

Pasta na krížiky:

  • 60 g hladkej múky
  • cca 70 ml vody

Na potretie buchiet po upečení:

  • zlatý sirup (angl. golden syrup) -kúpený alebo si ho vyrobíme (2 PL lyžice cukru, voda a plátok citróna)
    • Tip: zlatý sirup môžete nahradiť medom

Plech na pečenie 20×30 cm alebo trochu väčší (moje buchty v ňom boli dosť vysoké).

Ako na to:

V mise zmiešame suché suroviny okrem sušeného ovocia. Maslo roztopíme a zmiešame s polovicou mlieka. Pridáme do misy spolu s vajíčkom. Postupne prilievame zvyšné mlieko (možno nebudete potrebovať všetko) a vymiesime hladké cesto. Trvá to asi 10 minút. Pridáme sušené ovocie a kandizovanú kôru. Necháme zdvojnásobiť objem (asi 1 hodinu).

Vykysnuté cesto vyklopíme na jemne pomúčenú dosku. Rozdelíme na 12 rovnakých kúskov, vytvarujeme z nich guličky. Ukladáme ich na vymastený plech (20×30 cm) a jemne sploštíme. Necháme prikryté vykysnúť na dvojnásobok (cca 30-45 minút).

Medzitým si rúru predhrejeme na 220 st.C. V miske zmiešame 60 g hladkej múky a postupne pridávame vodu, aby vzniklo husté cestíčko. Vložíme ho do cukrárskeho vrecka (alebo do mikroténového sáčku) a tenkou špičkou nakreslíme na vykysnuté buchty krížiky.

Vložíme do rúry a pečieme prvých 10 minút na 200 st.C, potom znížime teplotu a dopečieme na 175 st. C ešte asi 15-20 minút dozlata. Vyberieme z rúry a ešte teplé potrieme zlatým sirupom.

Zlatý sirup si pripravíme tak, že v rajnici necháme skaramelizovať 2 lyžice cukru s lyžicou vody. Potom prilejeme ešte trochu vody a dáme aj plátok citróna. Varíme 15-20 minút, kým sirup zhustne.

Ak vyskúšate hot cross buns podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.

Ela

Pripravujete veľkonočné menu?

Inšpirujte sa tradičnými receptami našej rodiny, ktoré som zhrnula do e-booku tradičné veľkonočné recepty:

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.