Nedávno som si uvedomila, že väčšina tradičných zákuskov pozostáva hlavne z vajíčok, masla a orechov. Asi sa niet čo čudovať, boli to najdostupnejšie suroviny. Aj z detstva si pamätám, že krém na zákusky šľahal nad parou zo žĺtkov, torta bola vždy orechová s maslovou plnkou. Kedysi som mala krémové zákusky veľmi rada, dnes sa už klasickým maslovým krémom skôr vyhýbam. Ale čo sa nestalo, dostala som chuť pripomenúť si tieto tradičné chute :) A tak som pripravila zákusok, ktorý mne osobne pripomína staré časy. Orechové cesto dochutené kávou, jemný maslový krém plný kávovej chuti a to všetko v príjemnom kontraste s kyslým ríbezľovým džemom. To je moja kávová roláda s orechami. Také retro na tanieri. Ak máte chuť na jemný zákusok plný tradičných chutí, upečte si túto roládu.
Máte radi rolády? Upečte si jednoduchú banánovú roládu!
Kávová roláda s orechami
Cesto:
- 5 vajec
- 80 g cukru
- 3 PL teplej vody
- 1/2 ČL kypriaceho prášku
- 50 g mletých orechov
- 70 g hladkej múky
- 1 ČL mletej kávy
Krém:
- 250 ml mlieka
- 50 ml silného espressa
- 40 g Zlatého klasu
- 2 PL cukru
- 200 g zmäknutého masla
+ maslo a múku na vysypanie
+ ríbezľový džem (voliteľné)
Postup:
Rúru si zapneme na 175 st. C Oddelíme si žĺtky od bielkov. Žĺtky s cukrom vysľaháme do bielej peny. Trvá to niekoľko minút. Postupne pridáme 3 lyžice teplej vody. Zľahka vmiešame preosiatu múku zmiešanú s kypriacim práškom, orechy a mletú kávu. Nakoniec opatrne pridáme sneh ušľahaný z bielkov.
Cesto rozotrieme na plech vymastený maslom a vysypaný múkou (alebo si vymastíme a vysypeme papier na pečenie). Pečieme pri 175 st. C pribiližne 15 minút. Upečené cesto zrolujeme do vlhkej utierky a necháme celkom vychladnúť.
Na krém dáme variť 200 ml mlieka, vo zvyšnom mlieku a káve rozmiešame zlatý klas. Prilejeme do horúceho mlieka, pridáme cukor a na miernom ohni uvaríme hustý puding. Necháme celkom vychladnúť, zvrchu prikryjeme igelitom, aby sa nespravila koža. Maslo vyberieme vopred, musí mať izbovú teplotu. Vychladený puding mixérom rozšľaháme a po lyžici pridávame zmäknuté maslo. Vyšľaháme hladký krém. Roládu môžeme potrieť džemom. Na roládu rovnomerne natrieme krém. Stočíme ju a odložíme do chladu.
Tip: Roládu vyberte aspoň 20 minút pred podávaním, aby maslový krém povolil.
Ak vyskúšate kávovu roládu podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.
Ela
Dobrý deň, roládu som skúšala prvýkrát podľa Vášho receptu a vyšla presne tak ako je písané. Najviac ma potešil korpus, naozaj výborný.
Ďakujem
dakujem za vyskusanie! :) Ela