Už dlho som túžila pridať do chleba namiesto vody pivo. Videla som to ešte v prvej knihe Jamieho Olivera, ktorá pripravil bochníkový chlieb s droždím. Tu je moja verzia na pivný kváskový chlieb. Tmavé pivo urobí v ceste peknú farbu a zaujímavú zemitú chuť. Páči sa mi vytvarovanie do buchtičiek, dá sa z nich tak chutne odtrhávať. K tomu už len guľáš alebo iná hustá polievka a cítim sa ako na chalupe. Ideálne na leto a sýty neskorý obed pod holým nebom. Cesto však môžete stočiť aj do klasickej ošatky.
Pivný kváskový chlieb
- 300 g ražného rozkvasu – pripraviť 6-10 hodín vopred
- 450 g chlebovej múky T650
- 300 ml tmavého piva
- 16 g soli
- 2 ČL medu
6-10 hod. vopred si pripravíme ražný rozkvas.
V mise najprv zmiešame múku s kváskom a pivom, necháme 30 minút postáť. Pridáme ostatné suroviny a vymiesime cesto robotom alebo ručne 15 minút.
Necháme kysnúť, kým zdvojnásobí objem (3-4 hod.), počas kysnutia 2-3x cesto preložíme.
Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, rozdelíme na 6 rovnakých častí a vytvarujeme buchty.
Koláčovú formu (24 cm) vymastíme tukom a vysypeme múkou. Uložíme buchty a necháme kysnúť do zdvojnásobenia objemu (2-3 hodiny). Pečieme vo vopred vyhriatej rúre.
Pečenie:
horný a dolný ohrev: 15 minút na 230°C + 25 minút na 200°C
Tip: namiesto tvarovania buchiet môžete cesto aj klasicky stočiť do ošatky.
Ak vyskúšate pivný kváskový chlieb podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.
Ela