Niekedy si prajem mať dvakrát taký dlhý deň, aby som všetko stihla. Alebo aspoň štyri ruky. Lebo v jednej alebo dvoch stále držím dieťa. Tak veľmi by som chcela stihnúť ešte to a to, vyskúšať taký koláč, mať aj upratané, aj sa povenovať deťom… veď mamky to asi poznajú. A potom si poviem, že je to super presne také nedokonalé ako to je. Nedá sa mať predsa všetko a stíhať vždy všetko. A ak aj ide všetko podľa plánu, tak sa to zachvíľu po…kazí :)
A prečo to píšem v recepte na ríbezľový sirup? No, lebo z ríbezlí sa toho dá tooooľko pripraviť! Domáce ríbezle sú pre mňa ako poklad, neviem, čo s nimi skôr. Zjesť, do mrazničky, na koláč, na sirup, na džem…hmmmm čo je vaša prvá voľba?
Ak máte radi koláčiky s ríbezľami, vyskúšajte tento ríbezľový s penou. Nájdete tam aj zopár ďalších ríbezľových receptov. A ak ste sa dočítali až sem, ďakujem za vašu trpezlivosť :) Spracovávala som asi dve kilá ríbezlí. Niečo šlo do mrazničky na koláče a zvyšok na ríbezľový sirup, tu je recept.
Rýchle osvieženie v lete? Pripravte si melónovú limonádu.
Ríbezľový sirup
Ríbezle som mala od rodičov zo záhrady. Do sirupu som dávala len červené, ak máte trochu čiernych ríbezlí, určite ich primiešajte. Zvýraznia chuť aj farbu.
- 1 kg ríbezľovej šťavy (asi 1,2 kg ríbezlí)
- 1,5 kg cukru
- 20 g kyseliny cirónovej
Ríbezle umyjeme, očistíme a odšťavíme. Ja nemám odšťavovač, tak som ich rozmixovala najemno a precedila cez jemné sitko. Ríbezľovú šťavu zohrejeme na 80°C (dohorúca, ale nevrie), pridáme cukor a kyselinu citrónovú, Keď sa cukor rozpustí, sirup zohrejeme na 70°C a hneď plníme do čistých fliaš. Prípadnú penu pozbierame. Fľaše dobre uzatvoríme.
Trvácnosť sirupu je zabezpečená vysokou dávkou cukru, ako aj zahrievaním.
Ak vyskúšate ríbezľový sirup podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.
Ela
Pozdravujem, sirup som robila. Chuťovo je super. No ja ho mam hustý ako džem :-)
G.
Zdravím Gabika, ďakujem za vyskúšanie. Aj môj bol hustý, ale nie až tak :D Ela
Ja som sa s tým nepáral. Po vašich skúsenostiach, že sa výsledný produkt podobá viac na lekvár ako na sirup, som preventívne poupravil pôvodný recept o liter vody. Sirup je super tutti frutti mňam aj do fliaš sa vôbec nebránil natiecť farba je tiež pekná jasno červená. Odporúčam.
to je skvelé, ďakujem za vyskúšanie a vaše skúsenosti:)
Super, sj ja takto
Prosím vás, aký pomeru vody a šťavy ste dali?
Išla som podľa vás, a dala rovno vodu ;) otazocka: netreba to sterilizovať? Nepokazí sa?
Jani ja sirupy nesterilizujem, nemal by sa pokazit, aj kvoli obsahu cukru
Zohriatie na teplotu 80 stupnov je sterilizacia :) Podstatne je mat aj flase a vrchnaky ciste a horuci sirup hned zatvorit.
:D super dakujem za doplnenie Majo!
Môj vyšiel úplne krásne :) Ja som však ríbezle pomixovala a ešte cez husté sitko precedila. Pomer ríbezlí a šťavy som mala iný – 2 kg ríbezlí a z toho 1,2 kg šťavy.
Dala som cukru menej, asi 1,4 kg na všetko a vyšiel krásny a chuťovo skvelý.
Dokopy mám asi 2,1 litra sirupu.
Výborný recept :)
Mirka dakujem za tvoje skusenosti! Ela