Na trhané bravčové mäso som pozerala z rešpektom, vždy som ho jedla len vonku. A ono to vôbec nie je ťažké. Základom je pekný kus mäsa, buď guľaté pliecko, alebo kúsok krkovičky. Našla som veľa receptov, ktoré sa líšili v marináde aj v tom, či sa mäso vopred opieklo alebo nie. Rovnako sa dá pulled pork pripraviť na grile, v rúre, alebo v pomalom hrnci. Išla som na to teda najjednoduchšie, aby som s tým mala čo najmenej roboty.
Keďže v mojej novej parnej rúre je zabudovaná teplotná sonda, chcela som vyskúšať, ako funguje v praxi. Mäso som napacovala, nechala odležať cez noc v chladničke a ráno dala piecť do rúry. Pieklo sa 6 hodín a pustilo do alobalu dosť šťavy. Tak som si myslela, že asi ostalo tvrdé. Keď som ho však natrhala a zmiešala s tou šťavou, úžasne sa rozplývalo na jazyku. Bolo fakt mäkkučké. Syn sníval o hamburgeroch, tak som hotové mäsko naplnila do žemlí so šalátom, cibuľou a mrkvou. A naše dieťa zjedlo celý burger! :D Aj nám veľmi chutilo. Už ste pripravovali pulled pork doma? Máte naňho nejaké finty?
Pulled pork – trhané bravčové mäso
- 1,5 kg guľatého bravčového pleca
- horčica (klasická alebo dijonská)
Koreniaca grilovacia zmes (aj do zásoby):
- 2 PL červenej papriky
- 2 PL trstinového cukru
- 1 PL soli
- voliteľné:
- 1 ČL údenej papriky
- 1 ČL sušenej cibule
- 1/2 ČL sušeného cesnaku
Bravčové plece potrieme horčicou. V mise zmiešame ingrediencie na koreniacu zmes. Potrieme ňou celé mäso. Zvyšné korenie odložíme do nádobky, využijeme ho napríklad na grilovanie.
Namarinované mäso zabalíme do potravinovej fólie a necháme v chladničke cez noc, alebo 24 hodín.
Rúru si zapneme na 120°C. Mäso vyberieme z fólie a zabalíme do alobalu. Vložíme do nádoby na pečenie. Ak je súčasťou rúry teplotná sonda, zapichneme ju do mäsa a nastavíme na 90°C. Mäso pečieme, kým dosiahne túto vnútornú teplotu. Mne to pri 1,5 kg mäse trvalo asi 6 hodín. Ak sondu nemáte, použite kuchynský teplomer.
Keď je mäso hotové, vyberieme ho z alobalu, otočíme a vidličkou natrháme na kúsky. Mäso sa nasiakne šťavou a bude príjemne mäkké. Podávame v žemli, či placke so zeleninou.
Ak vyskúšate trhané bravčové mäso podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.
Ela
Dobrý večer. Chcem sa opýtať, aký ste nakoniec zvolili ohrev rúry 120*C /6 hodín ale nevyčítala som, či parná alebo klasika. Ďakujem
Zdravím Alex, mäso som piekla na horný a dolný ohrev, tu som nepoužila parnú funkciu. Ela
Dobry deň ja sa chcem opýtať či sa do marinády nedáva nejaký olej? Či dat korenie do horčice? Nejak som nepochopila asi s týmto by som ulahodila manželovi na 100% a nedal by ma za nič
Zdravím Bejka, nie nedávam olej do marinády, ono je to skôr suchá koreniaca zmes, ktorou mäso potieram. Čiže natrieť celé mäso horčicou a potom potierať zmesou korenia. V niektorých receptoch sa mäso najprv sprudka opečie na panvici, až potom sa dá do rúry – vtedy by som ho samozrejme opiekla na oleji.. Verím, že manžel si vás nedá za nič s olejom aj bez :) Ela