Tento recept by sa tiež pokojne mohol volať „keď už neviem, čo variť“. Alebo hit našich letných obedov. Zemiaky a vajcia máme doma takmer vždy, no v tejto kombinácii som ich predtým nepripravovala. A pritom je to taká dobrota! Frittata je taliansky druh omelety, do ktorej okrem vajíčok môžete pridať „čo dom dal“. Mne veľmi chutí táto zemiaková frittata a teraz v lete som ju pripravovala už viackrát.
Môj recept je pre dve osoby, no robím ju bežne väčšiu a tým pádom vyššiu. Naposledy sme si ju však s manželom pripravili na rýchly obed a tak som ju zvečnila do receptu. Pečiem ju na panvici s priemerom 26 cm. Keď robíte jedlo pre celú rodinu, pokojne si množstvá znásobte, bude pekne vysoká. Pre dvoch ju však môžete pripraviť aj na menšej panvici. A ako píšem aj nižšie, domáca frittata chutí aj s cuketou, paradajkami, alebo do nej nastrúhajte trochu parmezánu. Verím, že vám tiež zachutí.
Zemiaková frittata
Pre 2 osoby:
- 4-5 vajec z voľného chovu
- 6-8 zemiakov
- pár lyžíc mlieka (nemusí byť)
- soľ
- čierne korenie
- petržlenová vňať
- olivový olej
Zemiaky ošúpeme a nakrájame na plátky. Pripravíme si širšiu panvicu. Na olivovom oleji opečieme plátky zemiakov a pootáčame ich tak, aby jemne zmäkli z oboch strán. Trvá to asi 5 minút. Vajíčka vyšľaháme vidličkou. Pridáme trochu mlieka, dochutíme soľou, korením a bylinkami. Vlejeme na zemiaky a necháme na miernom ohni bez miešania. Po pár minútach, keď je frittata aj zhora takmer uvarená, ju otočíme pomocou taniera, aby sa zapiekla aj z druhej strany. Pokrájame na trojuholníky a podávame so šalátom.
Tip: Do frittaty môžete pridať zeleninu a bylinky podľa chuti. Skúste napríklad cuketu, sušené či čerstvé paradajky, alebo červenú papriku.
Ak vyskúšate zemiakovú frittatu podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.
Ela
Ahoj dnes som akurát robil tento recept a bolo vynikajúce, ja som tam pridal ešte cukinu a vrch pospal syrom.
Ahoj Lukáš, teším sa že frittata chutila. Vďaka za tvoje vylepšenia! Ela