Pri písaní názvu receptu premýšľam, že toto môže pre niekoho znieť exoticky. Ide však o klasické kváskové cesto, ktoré je obohatené o tekvicu, preto má peknú žltú farbu. Kardamóm je aromatické korenie obľúbené v indickej kuchyni. Používa sa však aj v severských krajinách do sladkého pečiva. Odtiaľ moja variácia na tento kváskový recept.
Kysnuté buchty zatočené do uzla plnené škoricovou či kardamómovou náplňou vyzerali tak lákavo, že som si ich musela upiecť doma. No a čo vám poviem, je to láska na prvý hryz. Mne najviac chutia tie kardamómové, lebo doteraz som kardamóm dávala hlavne do indických jedál, no v sladkých buchtách mu to veľmi pristane. Navyše som do klasického kváskového cesta pridala tekvicu. Vďaka tejto farbe a chuti sú kváskové tekvicové uzly s kardamómom úžasným jesenným chuťovým zážitkom. Už len šálku kakaa, knižku do ruky a zababušiť sa do deky. A raz sa vyberiem aj na sever ochutnať tie origoš :)
Suroviny na kváskové tekvicové uzly s kardamómom
Cesto:
- 150 g čerstvo nakŕmeného kvásku lievito madre
(6 — 10 hod. pred pečením) - 500 g hladkej múky 00 špeciál
- 100 g tekvicového pyré (uvarená/upečená a rozmixovaná tekvica hokkaido)
- 200 ml plnotučného mlieka
- 0,5 dcl oleja
- 3/4 ČL soli
- 3 — 4 PL cukru
- 1 vajce do cesta
+ 1 vajce na potretie
Kardamómová náplň:
- 100 g zmäknutého masla
- 8 g mletého kardamómu
- 6 PL práškového cukru
Postup
Všetky suroviny na cesto dáme do misy. Robotom alebo ručne vymiesime hladké kompaktné cesto, ktoré sa pekne odlepuje od stien misy. Trvá to asi 15 minút. Vymiesené cesto necháme pekne nafúknuť, kým zdvojnásobí objem. Pri izbovej teplote asi 4 — 5 hodín, v chladničke 10 — 12 hodín.
Na kardamómovú náplň vymiešame mäkké maslo s cukrom a kardamómom. Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a ľahko prehnetieme. Rozvaľkáme na obdĺžnik a natrieme kardamómovou náplňou.
Cesto na šírku si rozdelíme na pomyselné tretiny a preložíme krajné tretiny do stredu. Znova rozvaľkáme. Nakrájame na 2 cm pásiky a najprv pozdĺžne skrútime na doske a potom stočíme do slimáka. Uložíme na plech na pečenie.
Necháme vykysnúť na dvojnásobok (1 hod.).
Rúru vopred vyhrejeme, uzly potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme pri 180°C 15-18 minút dozlata.
Tip: kardamóm môžete v náplni zameniť za škoricu.
Ak chcete pripraviť tieto tekvicové uzly z kysnutého cesta – z droždia, použite toto cesto. Časť mlieka v ňom nahraďte tekvicovým pyré.
Ak vyskúšate kváskové tekvicové uzly s kardamómom podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.
Ela
Vyskúšala som kvaskovu verziu a su krasne a fajnove. Len s cestom sa mi horsie pracovalo, sa mi stale lepilo aj ked som dosypala dost muky. Nezatocila som ich tak krasne ako ty, ale nabuduce uz zase budu urcite krajsie.
Ahoj Martina, ďakujem za vyskúšanie a tvoje skúsenosti. Toto cesto by nemalo byť lepivé, mohlo byť napr. prekysnuté cesto alebo kvások. Verím, že nabudúce sa ti bude s cestom pracovať lepšie :) Pekné jesenné dni želám! Ela
Vyskúšala som ich a je to naozaj jedinečné a netradičné spojenie chutí,ktoré veľmi príjemne poteší chuťové poháriky:) všetkým degustátorom chutili :) mne sa s cestom pracovalo dobre, určite ich odporúčam vyskúšať
ďakujem pekne za vyskúšanie Marika :)
Zdravím vás. Tak som skusila robit z razneho kvasku a po 20 tich minutách miesenia v robote som miesenia vzdala s tým, že sa cesto stále lepilo. Kardamom a cukor som šupla do cesta este počas miesenia a pridala sušené datle. Vymazala pekáč na toustovy chleba a šup tam s cestom. Kyslo asi 4 hodiny a piekla som 50min na 180°C a dopadlo to bozsky. Taka vytunena vianocka
Domi to znie bozsky, hned by som ochutnala :) este ze to napokon dobre dopadlo!