Čo s patizónom? Hovorím si a napadli mi tri veci. Polievka, placky alebo zapiecť. Vyhrala polievka, lebo tie sú u nás na dennom poriadku. Patizón je vlastne taká tekvica. Nemá výraznú chuť a síce som ho šúpala, ale potom som sa dočítala, že sa ani nemusí. Môj patizón mal niečo vyše kila a stačil nám na dva polievkové dni. Krémová patizónová polievka je vlastne ten typ polievky, do ktorej sa dá schovať všeličo, lebo sa nakoniec celá rozmixuje. Okrem patizónu som prihodila zemiak a dochutila aj cesnakom, preto mi nakoniec pripomenula cesnačku. Čo sa týka korenín, použila som take „slovenské“, že rasca a červená paprika. Navyše som dala trochu údenej mletej papriky. Veľmi príjemne dochutí či už polievky alebo mäso. Vždy ju kombinujem s mletou červenou paprikou, sama o sebe je dosť výrazná. No a takú krémovú polievku odporúčam podávať s krutónmi. Stačí starý chlebík nakrájať a opiecť na panvici dochrumkava.
Ak ste polievkové typy, skúste aj iné polievky z môjho blogu. Kedysi sme mávali mäsové vývary aj každý týždeň, teraz si už viac ideme najmä zeleninové polievky. Tak sa postupne rozšírila táto sekcia receptov. A teraz už poďme na ten patizón!
Krémová patizónová polievka
- 1 väčší patizón (môj mal 1200 g)
- 1 cibuľa
- 2 zemiaky (nemusí byť)
- 1 l zeleninového vývaru
- 150 ml smotany na šľahanie
- 1 bobkový list
- 1 strúčik cesnaku
- trochu rasce, červenej papriky, údenej papriky
- soľ
- olej
Patizón ošúpeme a zvnútra očistíme od jadierok. Nakrájame na kúsky. Cibuľu nakrájame nadrobno a speníme na oleji do sklovita. Pridáme pretlačený cesnak. Na cibuľovom základe orestujeme patizón. Pridáme rascu, červenú papriku, bobkový list a zalejeme vývarom. Privedieme do varu. Môžeme pridať nakrájané zemiaky. Dochutíme soľou. Po 30 minútach rozmixujeme polievku dohladka. Podľa chuti pridáme smotanu. Podávame s krutónmi.
Ak vyskúšate patizónovú polievku podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.
Ela
Dnes som si uvarila patizonovu polievočku, síce z mrazeného, ale je výborná.
to ma teší Denisa, ja som ešte neskúšala mraziť, patizón. Vďaka za tip :) Ela
Výborná polievočka. Ja teda bez zemiakov, údenej papriky, ale hodil sa mi tam muškátový oriešok, čo som si aj všimla, ze sa dáva. Pri podávaní si dávam ku kremovym polievkam tekvicový olej, ak mam, a domáce krutoniky. Mňam :)
Dnes som vyskúšala polievočku je fajná,ale ak by Vám ešte niekto poradil náhodou znovu,že patizon netreba šúpať,tak to nerobte.. Potrebujete potom dobrý výkonný mixér, lebo šupka ostane tvrdá a potom musíte to ešte pasirovat.. No práca navyše.. Ináč ďakujem za recept,je super.
dakujem Zuzi za postreh. no veru niekedy ten patizon byva naozaj starsi a potom ma riadne tvrdu supku. tesim sa ze polievka chutila! :) Ela