V detstve som ich nevolala medvedie labky ale tlapky. Mali sme taký recept, že sa museli piecť aspoň dva týždne vopred, aby zmäkli. Najprv boli na skus tvrdé, takže som ich pri snorení za vianočným pečivom obchádzala. Postupne však povolili a keď už bolo všetko ostatné vyjdené, prišli na rad tlapky. Neviem, čím to bolo, že boli zo začiatku tvrdšie. Mamka za to vinila kakao. Keď som sa minule chystala oprášiť náš recept, nezabudla mi pripomenúť – ale nedávaj kakao, vysušia sa!
Potom mi však sestra odporučila tento recept. Upiekla som, ochutnala a vy už asi tušíte, že je skvelý, keďže sa tu oňho s vami delím. Chutné, mäkké, orechové. Neviem, či ich robievate, alebo máte na ne spomienky, no ak ich aj nepoznáte, veľmi vám odporúčam ich vyskúšať. A nevravte to prosím mojej mamke, ale dala som tam aj kakao :)
Ako na vydarené labky?
- Cesto nechajte odležať v chladničke 1-2 hodiny, môže byť aj do druhého dňa.
- Formičky na labky netreba vymasťovať. Stačí priamo plniť cestom.
- Labky pečte dostatočne dlho, kým sa jemne nafúknu a po okrajoch začnú viac hnednúť.
- Po upečení labky nechajte postáť 3-4 minútky a môžete vyklopiť. Pomôžte si klepnutím noža, ide to ľahko.
- Labky môžete poprášiť cukrom.
- Skladujte ich vo vzduchotesnej nádobe.
Medvedie labky
- 300 g hladkej múky
- 250 g masla
- 150 g práškového cukru
- 150 g mletých orechov
- 2-3 PL kakaa (voliteľné)
- 1 vajce
- trocha pravej vanilky
- citrónová kôra
Všetky suroviny spracujeme na cesto. Odložíme do chladničky aspoň na 2 hodiny, pokojne do druhého dňa. Formičky netreba vymasťovať. Z cesta odoberáme kúsky a plníme do formičiek. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 190 st.C 8-12 minút. Po vybratí počkáme zopár minút a labky vyklopíme. Ide to dobre, keď na formičku klepneme nožom. Posypeme práškovým cukrom a skladujeme vo vzduchotesnej nádobe.
Pre viac sviatočných receptov si pozrite celú sekciu Vianočné recepty.
Ak vyskúšate medvedie labky podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.
Ela
Dobrý deň,
aké veľké sú vaše formičky a koľko labiek vyšlo z tohto receptu?
používam formičky pracky z kovovýroby (stačí dať do googlu, taká klasika) vyšlo mi z tohto množstva niečo vyše 50 ks :)
Výborný, recept. Použila som vegan rajo maslo a sú vynikajúce. Ďakujem
super, ďakujem za skúsenosť :)
Práve dopekam. Súper recept..
Dobrý deň.
Prosím pečiete na horkovzdušný ohrev alebo zdola-zhora. Ďakujem.
Dobrý deň Petra, pečiem na horný-dolný ohrev. Ak by ste chceli horkovzduch (dajú sa piecť dva plechy naraz), treba znížiť teplotu aspoň o 20 st. Ela
Skúste namiesto kakaa strúhanú čokoládu. Budú famózne. Ja mám vo svojom recepte aj trošku škorice a štipku klinčeka. Celá rodina ich miluje.
ďakujem Staci za tvoje vylepšenia :) Ela
Prosím Vás, aké maslo používate? Ktoré sa Vám pri pečení vianočného pečiva osvedčilo?
Zdravím Katka, nemám obľúbené maslo pri pečení, najčastejšie kupujem z Lidlu. Ale chuťovo výborné maslo má napr. Milk Agro. Ela