logo

Jahodová torta so šľahačkou

torta, šľahačka, jahody

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Ked’príde na dozreté, čerstvé, svieže letné ovocie, neviem čo skôr. Som milovník sladkých jahôd, ale nedám dopustiť ani na voňavé maliny, kyselkavé ríbezle, lahodné čučoriedky, aromatické višne,…ale prečo si vlastne vyberať! Práve pre toto tak ľúbim leto. Že nám postupne ponúka všetky tieto úžasne chute, jednu po druhej, a tak keď sa mi prejedia „len také natrhané“, ešte stále je čo vymýšľať. Do džemov, koláčov, letných drinkov či sirupov… V mojom archíve preto nájdete veľa chutných letných receptov. U nás doma sa leto nesie v znamení narodeninových osláv, preto rada pečiem jednoduché torty s ovocím. Táto jahodová torta so šľahačkou je toho skvelým príkladom. Korpus je ľahká piškóta a upiecť si ho môžete deň vopred. Potom stačí už len vyšľahať šľahačku, ozdobiť ovocím a je to. Recept sa vám určite podarí podľa môjho podrobného postupu. A garantujem vám, že torta sa zje na posedenie :)

Neviete čo s jahodami? Vyskúšajte ďalšie jahodové recepty z môjho blogu.

jahody, šľahačka, torta

Jahodová torta so šľahačkou

Na korpus:

  • 5 vajec
  • 120 g kryštalového cukru
  • 150 g hladkej múky 
  • 5 lyžíc oleja
  • 1/2 balenia prášku do pečiva 

Na dokončenie:

  • jahodový džem
  • 500-600 ml 33% smotany na šľahanie (dobre vychladenej)
  • práškový cukor (cca 2 lyžice podľa chuti)
  • 500 g jahôd

Ako na to:

Pripravíme si tortovú formu s priemerom 24-26 cm. Vystelieme papierom na pečenie, boky vymastíme maslom/olejom. 
Rúru si zapneme na 150 st.C, horný a dolný ohrev. 
Žĺtky oddelíme od bielok. Bielky šľaháme do polotuha, postupne po lyžiciach pridávame cukor. Šľaháme, kým sa cukor celkom rozpustí. 
Na najnižších otáčkach na striedačku vmiešame po žĺtku a lyžici oleja. 
Nakoniec už len vareškou zľahka vmiešame preosiatu múku a kypriaci prášok. 
Cesto vlejeme do formy a pečieme vo vopred rozohriatej rúre pri 150 st.C asi 30 minút. 
Korpus je upečený, keď sa okraje oddeľujú a do cesta zapichnutá špajla ostane suchá. 
Korpus necháme 5 minút postáť, potom opatrne vyberieme z formy a dáme vychladnúť na mriežku. 

Vychladenú smotanu si vyšľaháme s cukrom dotuha. Najprv šľaháme na vyšších otáčkach a keď začína smotana tuhnúť, otáčky mixéra znížime a došľaháme na nižších otáčkach (aby sa smotana nezrazila). 

Šľahačku odložíme do chladničky, časť môžeme dať do vrecka so špičkou na ozdobenie. 

Jahody odstopkujeme, umyjeme a jemne osušíme. Nakrájame na kúsky. 

Dokončenie torty:

Vychladený korpus rozrežeme na dve časti. Natrieme jahodovým džemom, uložíme polovicu šľahačky a časť jahôd. Položíme druhý korpus, znova natrieme džemom, šľahačkou a uložíme zvyšok jahôd. Odložíme do chladničky aspoň na hodinu a môžeme podávať. 

Tip: korpus si môžete upiecť deň vopred. 

jahody, torta, šľahačka

Ak vyskúšate túto ovocnú tortu so šľahačkou podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch!

Ela

4 thoughts on “Jahodová torta so šľahačkou”

  1. Ahoj Ela,dakujem za receptik,budem robit teraz nieco sladke pre navstevu,tak si mi pomohla s tymto receptikom,dakujem,toryicka vyzera uzasnwsi velmi sikovna.

  2. Mila Ela, torta uzasna, dnes sme piekli s detmi manzelovi k narodeninam, nadychana, nepresladena, svieza, urcite bude zaradena do nasich receptov.
    Jahodam zdar!
    Inak uzasna stranka, uz mam v rure aj psenicno-razny chlebik, vyzera, ze sa krasne nafukol a otvoril, som zvedava na rez.
    Prajem vsetko dobre.
    Anna

    • Milá Anna ďakujem za tak krásne slová, ktoré dávajú mojej záľube zmysel :) Veľmi si ma potešila a povzbudila. A mám radosť, že vám doma tortička chutila. Všetko dobré a krásne leto prajem! Ela

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.