Milujete jeseň? Ja tak trochu smútim za teplým letným slnkom, no nebudem frflať. A tak si jesenné farby a chute vychutnávam v kuchyni. Čo by ste povedali na mäkkučké kysnuté koláčiky zafarbené v jesenných tónoch? Len tak medzi nami, so schovanou tekvicou, na ktorú vám ale nikto nepríde! Vďaka nej sú však tieto jesenné osie hniezda jemné a dokonale lahodné aj v sychravom počasí. Upečte si ich spolu so mnou :)
Tekvicové pyré
Pripravujem z tekvice pečenej alebo varenej.
- Z varenej tekvice: tekvicu nakrájanú na kocky vložím do hrnca s vodou a privediem do varu. Varím asi 10-15 minút, kým tekvica zmäkne. Vodu zelejem a tekvicu rozmixujem.
- Z pečenej tekvice: tekvicu nakrájam na mesiačiky a rozložím na plechu. Pečiem v rúre na 180°C asi 20-30 minút domäkka. Potom rozmixujem na hladkú kašu.
- TIP: Hokkaido tekvica sa môže rozmixovať aj so šupkou, iné druhy tekvice pred mixovaním ošúpte.
Zvýšilo sa vám tekvicové pyré? Využijete ho v týchto receptoch.
Pre klasickú verziu kysnutého cesta bez tekvicového pyré stačí 100 g tekvicového pyré nahradiť 100 ml mlieka.
Jesenné osie hniezda
Kysnuté cesto:
- 500 g hladkej múky
- 1/2 kocky (20 g) čerstvého droždia (alebo 1 vrecko – 7g sušeného droždia)
- 4 PL cukru
- 1 ČL soli
- 100 g tekvicového pyré (upečená rozmixovaná tekvica hokkaido)
- 180 ml vlažného mlieka
- 1 vajce
- 70 g rozpusteného masla
Škoricová náplň:
- 70 g zmäknutého masla
- 3 PL práškového cukru
- 4 ČL mletej škorice
Cukrová poleva:
- 100 g práškového cukru
- 1-2 PL teplého mlieka – prilievať postupne
+ klasický plech na pečenie 30 x 40 cm
Ako na to?
Najprv si pripravíme tekvicové pyré: tekvicu hokkaido nakrájame na mesiačiky a upečieme v rúre domäkka – pri 200 st.C asi 20-30 minút. Upečenú tekvicu necháme vychladnúť a rozmixujeme dohladka (aj so šupkou, netreba ju šúpať).
Príprava kysnutého cesta: Mlieko zohrejeme, aby bolo vlažné. Rozpustíme v ňom polovičku čerstvého droždia a necháme vzísť kvások (10 minút). Všetky suroviny na cesto dáme do misy a robotom alebo ručne vymiesime hladké cesto (10-15 minút). Cesto necháme vykysnúť na dvojnásobok (cca 1 hodina).
Medzitým si vymiešame náplň zo zmäknutého masla, práškového cukru a mletej škorice.
Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme na veľký obdĺžnik. Natrieme škoricovou náplňou a zrolujeme. Nakrájame na 16 – 20 kúskov. Ukladáme na vymastený plech (30 x 40 cm), každý kúsok potrieme olejom, aby sa ľahšie oddeľoval.
Koláče necháme podkysnúť na plechu 10 minút. Vyhrejeme si rúru na 180 st.C. Osie hniezda pečieme pri 180 st. C 20 – 25 minút. Necháme vychladnúť a polejeme cukrovou polevou.
Cukrová poleva: 100 g práškového cukru krátko vymiešame s 1-2 lyžicami teplého mlieka. Mlieko prilievame postupne. Získame hustú polevu, ktorou pofŕkame vychladnuté osie hniezda. Dobrú chuť!
Ak vyskúšate tieto jesenné osie hniezda podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch!
Ela