logo

Fašírky

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Fašírky, to je vám taká klasika v slovenskej kuchyni. Smažené, pečené, zeleninové, malé aj veľké, kto by si nedal?! Jeden čas som fičala na týchto indických, ktoré mi chutili ešte viac ako obyčajné. Teraz sú u nás doma viac v kurze klasické a hoci ich nerobím každú nedeľu, raz za čas nám dobre padnú. Niekedy ich pečiem v rúre, naposledy som ich vyprážala. Dobré sú tak či tak a dole v recepte nájdete postup na oba spôsoby. Na fašírky používam bravčové a hovädzie mäso pol na pol, ale aj čisté bravčové môže byť. Ak ich chcete trochu odľahčiť, časť mäsa môžete nahradiť sójovou drťou alebo nastrúhanou zeleninou.

Pre ďalšiu inšpiráciu čo s mletým mäsom, pripomínam recept na moju rokmi overenú boloňskú omáčku.

Fašírky:

/cca 16 ks/

  • 1 kg mletého bravčového mäsa (alebo pol na pol s hovädzím)
  • 1 väčšia cibuľa
  • 2 vajcia
  • 6-8 lyžíc strúhanky + trochu na obalenie
  • 1 ČL horčice
  • 1 ČL kečupu
  • 1/2 ČL majoránu
  • soľ, čierne korenie
  • na vyprážanie: bravčová masť alebo repkový olej

Na odľahčenie môžete časť mäsa môžete nahradiť sójovou drťou (treba ju vopred namočiť a vyžmýkať) alebo môžete pridať trochu nastrúhanej zeleniny (napr. mrkvu)

Postup:

Všetky suroviny dáme do hlbšej misy. Rukami premiešame, aby sa všetko spojilo. Tvarujeme okrúhle placky, ktoré trochu sploštíme v dlani (pri pečení sa scvrknú a podvihnú do výšky). Napokon ich ešte obalíme strúhanke.

Vyprážané fašírky:
Rozohrejeme si panvicu s hrubším dnom a roztopíme na nej bravčovú masť. Môžeme použiť tiež repkový olej alebo pol na pol masť a olej. Fašírky opečieme z oboch strán na prudšom ohni dozlatohneda. Uložíme do misky na servítku, aby vpila prebytočný olej.

Fašírky pečené v rúre:
Fašírky obalené v strúhanke zľahka potrieme trochou oleja (alebo postriekame olejom v spreji). Pečieme pri 180 st.C asi 30 minút. V polovici pečenia ich môžeme obrátiť.

Podávame so zemiakmi, so šalátom, alebo s týmto skvelým zemiakovým šalátom :)

Dobrú chuť!

Ak vyskúšate fašírky podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.

Ela

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.