logo

Jednoduchý chlieb s kváskom lievito madre

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Dodnes si pamätám, ako mi pred pár rokmi kamoška doniesla v „sedemdecke“ kvások lievito madre. Doma som vtedy mala ražný kvások, ktorý som občas prerobila na špaldový či pšeničný, no toto hutné biele cestíčko bolo pre mňa niečo nové. Postupne sme sa skamarátili aj s lievitom a ukázal mi, čoho všetkého je schopný. Odvtedy som si ho obľúbila na nadýchané biele cestá ako kysnuté koláče, vianočka, či na domácu pizzu. Chlieb som naďalej piekla najmä z ražného kvásku. Ale občas sa stávalo, že som mala prebytky lievita a bolo mi to ľúto vyhadzovať. A tak som z neho začala častejšie piecť aj tento jednoduchý chlieb s kváskom lievito madre.

Musím priznať, že tento recept mi príde jednoduchší, ako pšenično-ražný chlieb z ražného kvásku. Myslím, že je to najmä konzistenciou cesta. Chuťovo u mňa stále vyhráva chlieb s ražným kváskom. Ale tých, čo majú radi „biely chlieb“ možno viac osloví chuť tohto chlebíka. Do cesta pridávam 100 g ražnej múky, no ak chcete, môžete chlieb zarobiť iba z pšeničnej chlebovej múky. Mne vyhovuje, že trošku ražnej múky v ceste podrží vlhkosť a chlieb sa potom menej drolí.

Jednoduchý chlieb s kváskom lievito madre

  • 500 g hladkej múky T650 (pšeničná chlebová múka)
  • 100 g celozrnnej múky (napr. ražná alebo pšeničná celozrnná)
  • 450 ml vody
  • 150 g čerstvého kvásku lievito madre
  • 2 ČL soli
  • 1 ČL rasce

Ako na to?

V predstihu 6-10 hodín si zarobíme čerstvý kvások lievito madre. Keď je kvások na vrchole, odoberieme si 150 g. Zmiešame ho s vodou a múkou a necháme 30 minút postáť. Pridáme 2 lyžičky soli, 1 lyžičku rasce a rukou alebo v robote vymiesime hladké cesto, ktoré sa odliepa od stien.
Cesto necháme kysnúť, kým zdvojnásobí objem a je nadýchané a vláčnejšie. Čas kysnutia je orientačný, závisí od sily kvásku a teploty okolia. Na linke nechávam kysnúť asi 3-4 hodiny, v chladničke 9-12 hodín. Cesto môžeme 2-3x poprekladať (pri kysnutí na linke).
Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a vytvarujeme do ošatky. Vložíme do ošatky na druhé kysnutie. Znova necháme dvojnásobiť objem, asi 2-3 hodiny na linke, alebo 9-12 hodín v chladničke.
Pečiem so záparou prvých 10 minút.

Pečenie v teplovzdušnej rúre: 10 minút na 230°C + 30 min. na 180°C

Pečenie na horný+dolný ohrev: 10 minút na 250°C + 30 min. na 200°C.

Ak vyskúšate tento jednoduchý chlieb s kváskom lievito madre podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.

Ela

4 thoughts on “Jednoduchý chlieb s kváskom lievito madre”

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.