logo

Vianočka

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Receptov na vianočku existuje naozaj veľa. Veď aj ja mám na blogu už špaldovú vianočku a kváskovú vianočku. Chýbala mi tu však klasická, alebo teda obyčajná vianočka z droždia a bežnej múky. Ak poznáte moje recepty, viete, že nepečiem presladené koláče. Ak sa dá, cukor radšej uberám. Mám rada koláče a dezerty, ktoré nie sú zaťažené tonou cukru a tuku. Jedinú výnimku z tohto pravidla má u mňa karamelový veterník, ten môže byť sladký že až! Ale späť k vianočke. Veď preto som aj odbočila… S receptom som sa trošku vyhrala tak, aby bol aj chutný, aj nie príliš ťažký. Preto som to nepreháňala ani s cukrom, ani s maslom. Veď masielko ešte pôjde navrch, však? Aspoň ja milujem vianočku s maslom a dobrým domácim džemom, ach to sú raňajky… Tak poďme už piecť!

Vianočka

  • 600 g hladkej múky (preosiať)
  • 25 g čerstvého droždia
  • 280 ml vlažneho mlieka
  • 80 g smotanového jogurtu
  • 100 g masla
  • 2 žĺtky
  • 4 PL cukru
  • 1 plochá ČL soli

V troche mlieka rozdrobíme droždie, necháme 10 min. vzísť. 
Do misy preosejeme múku, pridáme soľ, cukor, premiešame. Prilejeme mlieko, vzídený kvások z droždia, jogurt a žĺtky. Začneme v robote alebo rukou miesiť hutné cesto asi 8-10 minút. Potom po častiach pridávame zmäknuté maslo a miesime ešte 10-15 minút. 
Necháme vykysnúť 30-45 minút. 
Vyklopíme na dosku, rozdelíme na rovnaké časti a vyvaľkáme z nich šúľky. Zapletieme jednu naozaj veľkú alebo dve menšie vianočky. (Ja pletiem 1 vianočku zo 6 prameňov podľa tohto videa: https://youtu.be/1NioOB_A2ok )
Necháme podkysnúť 15-20 minút. Rúru predhrejeme na 180 st.C.
Potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme mandľovými lupienkami. Pečieme dozlatohneda asi 30 minút. na 180 st.C. 

Ak vyskúšate vianočku podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.

Ela

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.