logo

Segedínsky guľáš

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Jeden z mojich najobľúbenejších nedeľných obedov, segedín. V jednej kope s pečeným kurčaťom, pečenými stehnami a vepřom-knedlom-zelom. Moje detské sviatočné jedlá, ktoré vedeli nedeľný obed povýšiť na zážitok. A čo u vás, patril segedínsky guľáš medzi favoritov? Alebo ste si ho obľúbili až v dospelosti?

Myslím, že segedín je jedno z tých jedál, ktoré viete pripraviť rôznym štýlom a pritom stále ostať v kontakte s pôvodným názvom. Viete čo myslím? Ono ide vlastne o mäso s kapustou a smotanou. A keď si to rozdelíme na drobné, pri malých obmenách sa dá z neho urobiť sýty drevorubačský chod aj odľahčená alebo vegánska verzia.

Ak nemáte až tak radi bravčové, použite radšej morčacie stehno. Pre bezmäsitú verziu viete mäso nahradiť sójovými kockami, alebo inou vegan alternatívou. My sme doma jeden čas robili miešaný segedín s mäsom aj sójovými kockami. To bolo vtedy, keď boli sójove kocky a sójový granulát v kurze. Aj pri smotane si viete vybrať. Smotana na šľahanie je lahodná a krémová vďaka vyššiemu podielu tuku, no ak vám viac tukov nevyhovuje, zvoľte smotanu na varenie.

Môj recept je jednoduchý základ, ktorý si tak môžete upraviť podľa seba a svojich chutí. Ak si ho vylepšíte svojimi fintami, pokojne sa o ne podeľte dole v komentári. Budem sa tešiť:)

Tu vám ešte pripomínam môj recept na domácu parení knedľu a poďme už variť segedín!

Segedínsky guľáš

  • 750 g bravčového pliecka
  • 750 g kyslej kapusty
  • 2 cibule
  • 1 PL bravčovej masti
  • 2 ČL červenej papriky 
  • 1/2 ČL údenej papriky (voliteľné)
  • 1/2 ČL mletej rasce
  • čierne korenie
  • soľ
  • voda/vývar na podliatie
  • 200-300 ml smotany na šľahanie
  • 1 PL múky alebo zemiakového škrobu či tapioky na zahustenie

Kapustu môžeme premyť vodou, ak je príliš kyslá.
Mäso nakrájame na kocky. Na masti speníme nadrobno pokrájanú cibuľu. Pridáme mäso a opečieme, k mäsu dáme aj rascu, čierne korenie a soľ. Posypeme červenou paprikou, premiešame a podlejeme trochou vody alebo vývaru.
Necháme dusiť asi 30 minút, potom pridáme kyslú kapustu. Podusíme asi 30 minút, kým kapusta trochu zmäkne.
Odoberieme si šťavu z hrnca a rozmixujeme ju s múkou a so smotanou. Vlejeme naspäť do hrnca, privedieme do varu a ešte 5 minút povaríme.
Podávame s knedľou. 

Tip: Ak chcete vynechať klasickú múku na zahustenie, môžete ju nahradiť zemiakovým škrobom. Skvelo zahustí aj tapioková múka. 

Pre menej kalorickú verziu môžete namiesto smotany na šľahanie (33%) použiť smotanu na varenie (12%).

Ak vyskúšate segendínsky guľáš podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch.

Ela

2 thoughts on “Segedínsky guľáš”

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.